Política

Govern i Barcelona posen en comú la necessitat d’aprovar els pressupostos

La consellera Budó i l’alcaldessa Colau lideren la reunió de la comissió mixta entre administracions

Acord per fer efectiva la nova taxa turística a la ciutat

La necessitat de vestir uns números que sustentin una acció política, més enllà de les diferències ideològiques i partidistes de fons, i traslladar aquesta realitat a l’aprovació d’uns pressupostos per a l’any vinent va guanyant terreny entre els actors de les administracions públiques de Catalunya. Aquesta és la sintonia que va desprendre ahir la trobada entre el govern de Catalunya i els representants de l’Ajuntament de Barcelona, dos fronts administratius que, traslladats a l’acció política –JxCat, ERC, els comuns i el PSC–, sumen de llarg les majories necessàries, i que es necessiten, per aprovar els pressupostos de les dues principals administracions públiques del país

La trobada, formalment coneguda com a comissió mixta entre Generalitat i Ajuntament de Barcelona, va reunir cara a cara la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i l’alcaldessa, Ada Colau, acompanyada del seu número dos, Jaume Collboni, entre altres membres de l’equip.

En el moment de les valoracions, tant Collboni com Budó van parlar amb un to suficientment conciliador per entendre que hi ha marge per creure en una negociació dels pressupostos que beneficiï tothom, perquè és obvi que l’aprovació dels números de la Generalitat portaria aparellada l’aprovació del pressupost de Barcelona. Pel que fa a aquest últim, avui hi ha una primera reunió entre l’equip de Colau i el grup d’ERC que podria servir de termòmetre. Des dels republicans es té clar que han de negociar els millors números per a la ciutat de Barcelona, però que a la vegada la conversa estarà condicionada per una negociació més àmplia.

En relació amb el contingut de la reunió d’ahir, la consellera Budó va ressaltar “la bona predisposició” que havia constatat en els representants municipals per avançar en aquest sentit. La portaveu del govern va deixar clar que els pressupostos són “l’eina necessària per dur a la pràctica els acords que hem pres avui”.

Budó es referia, sobretot, a l’acord per tirar endavant la modificació de la taxa turística aprovada pel ple de l’Ajuntament de Barcelona i que suposarà un ingrés en forma de recàrrec de 4 euros per nit i per turista que revertiran en la ciutat. La taxa també afectarà els desembarcaments de creuers al port de Barcelona.

El mateix Jaume Collboni va recordar que per fer efectiu aquest acord cal modificar l’actual llei de la taxa turística a través de la llei d’acompanyament dels pressupostos, una mena de gran calaix de sastre legal que s’aprofita per canviar preceptes legals amb un tràmit més àgil del que implicaria una reforma formal de la llei en qüestió.

En la trobada d’ahir també es va donar forma a l’acord anunciat la setmana passada per poder començar la reforma aprofundida del port olímpic de la ciutat. La Generalitat cedeix l’espai a l’Ajuntament i abans que acabi el gener de l’any vinent es posarà en marxa una comissió de seguiment del projecte que posarà en solfa els acords econòmics que suposen l’operació, com per exemple evitar l’enriquiment injust tant de la Generalitat com de l’Ajuntament en cas que la cessió s’extingeixi abans d’hora.

Un deute minvant però amb números discordants

La trobada al Palau de la Generalitat d’ahir va servir per constatar una coincidència que, a la vegada, es va convertir en una flagrant discordança entre els dos governs en relació amb el deute que la Generalitat té amb el govern de la capital. Els uns i els altres van coincidir que la situació ha millorat molt i que s’ha avançat en el retorn dels 100 milions que l’Ajuntament tenia pendent de cobrar el 2015. Ara bé, en calcular el deute actual, Jaume Collboni va explicar que és de 25,7 milions d’euros, mentre que la consellera Meritxell Budó el va situar en 33 milions. Quan la consellera va ser preguntada per aquesta aparent contradicció va respondre que aquestes eren les anotacions de què disposava, però que en tot cas els números bons els té el Departament d’Economia. Sobre el tema del deute, i en concret el que es coneix com al deute ciutadà, Collboni va assegurar que “un cop tinguem els pressupostos caldrà actualitzar-lo”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia