Política

La reforma de l’Estatut de Gernika afronta la fase clau

Discrepàncies entre els partits bascos sobre el reconeixement del dret a decidir

La proposta base preveu una relació amb l’Estat “bilateral i de naturalesa confederal en el marc constitucional”

El dret a decidir i el seu possible encaix en la reforma de l’Estatut de Gernika són les principals discrepàncies entre els partits bascos, que afrontaran, en les pròximes setmanes, la fase decisiva d’aquest procés obert en la Ponència d’Autogovern del Parlament autonòmic.

Aquesta ponència, en què participen totes les forces de l’arc parlamentari basc (PNB, EH Bildu, Elkarrekin Podem, PSE-EE i PP), va aprovar el setembre del 2018 les bases i principis que hauria de respectar una proposta legal de reforma de l’Estatut d’Autonomia. L’acord no va ser unànime, i va ser subscrit pel PNB i EH Bildu, grups que tenen majoria a la cambra.

Les bases acordades inclouen una consulta ciutadana sobre el text final de reforma que aprovaria el Parlament basc, i que se celebraria abans de negociar la proposta amb l’Estat per al seu encaix jurídic. També es parla d’una relació amb l’Estat “singular, bilateral i de naturalesa confederal en el marc constitucional”.

La ponència va designar un grup d’experts –cada partit en va elegir un– amb la missió de redactar una proposta de text articulat de nou Estatut d’acord amb les bases aprovades, a les quals s’oposen PSE-EE i PP i defensa Elkarrekin Podem només en el capítol relatiu als drets dels ciutadans i de la dona.

La comissió d’experts ha d’acabar la seva feina aquesta setmana i, tot i que no ha transcendit el contingut del document que estan elaborant, sí que ho han fet les diferències entre els partits i que es concreten en si el nou text inclou i de quina manera el dret dels ciutadans bascos a decidir el seu marc jurídic i polític de relació amb l’Estat.

EH Bildu ja ha anunciat que es desmarcarà de la proposta perquè entén que no respecta les bases pactades amb el PNB. El PP i els socialistes, socis del PNB en el govern basc i en les principals institucions d’Euskadi, consideren que la posició defensada per l’expert designat pel PNB desborda el marc constitucional perquè manté el dret a decidir, que podria quedar recollit en una disposició addicional.

El president penebista, Andoni Ortuzar, va explicar diumenge que el seu partit defensarà en la ponència “la capacitat d’Euskadi per autogovernar-se i decidir lliurement el seu futur”, sense precisar com s’encaixaria aquest reconeixement en el nou document.

Si es compleix el calendari previst, el text dels experts jurídics passarà dilluns a la mesa del Parlament basc. Després arribarà a la Ponència d’Autogovern, òrgan que haurà de determinar els pròxims passos a fer. El govern basc espera que arribi al Parlament una proposta “com més àmplia i consensuada millor”.

LA FRASE

Defensarem la capacitat d’Euskadi per autogovernar-se i decidir lliurement el seu futur
Andoni Ortuzar
PRESIDENT DEL PNB

Vox recorrerà al Constitucional

Redacció

El president de Vox, Santiago Abascal, va anunciar ahir que el seu partit recorrerà al Tribunal Constitucional contra la reforma de l’Estatut de Gernika. El procés, iniciat el 2018, ha entrat en la fase decisiva d’elaboració al Parlament basc, i la proposta que en sorgeixi podria incloure el dret a decidir. “Espanya mai se la podrà fer fora de terra basca, perquè aquesta terra és i serà sempre espanyola”, va escriure Abascal en un missatge a les xarxes socials. El líder de Vox, partit que no té representació en cap de les institucions polítiques del País Basc, amenaça de paralitzar a l’alt tribunal espanyol el que anomena “Estatut de la traïció”. El termini perquè la comissió d’experts de la cambra culmini els treballs de la reforma estatutària acaba aquesta setmana. A partir de dilluns vinent, el text dels juristes designats –un per cada partit– hauria de ser entregat al Parlament autonòmic i continuar la seva tramitació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia