Política

Històrica manifestació a la Catalunya del Nord, amb un fort seguiment de l’aturada

Tretze mil persones surten al carrer a Perpinyà

La protesta talla la connexió per tren entre el Principat i l’Estat francès

També obliga a cancel·lar deu vols al Prat

La Catalunya del Nord es va mobilitzar ahir contra la reforma de les pensions amb un ampli suport a la vaga general. Perpinyà va viure una jornada històrica. Tretze mil persones, segons l’organització, i 9.500, segons fonts policials, van desafiar la pluja i van sortir als carrers de la capital del Rosselló i de la Catalunya del Nord, per manifestar el seu rebuig a la reforma del sistema de pensions que proposa el president francès, Emmanuel Macron. Mai havia sortit tanta gent al carrer en les últimes dues dècades. Segons els sindicats, l’aturada va ser majoritària en el sector públic i, per primera vegada, s’hi va sumar el sector privat. Un 73% del professorat del sector públic es va adherir a la protesta i un total de 122 escoles de la Catalunya del Nord van tancar; és a dir, un 40%, segons Ràdio Arrels. Els bombers van deixar palès també el seu malestar amb la gestió de Macron i els jutjats. La manifestació, organitzada per les centrals sindicals CGT, FO, FSU, Solidaires i la CGC, va començar amb diferents columnes, que van confluir a la plaça de Catalunya i, des d’allà, van marxar fins al Castellet, on va acabar amb la lectura d’un manifest. Pel camí, els manifestants es van aturar al pont Aragó sota la pluja, bloquejant l’entrada a la ciutat. La marxa, en què es van poder veure estelades i a la qual es van afegir els pensionistes i els armilles grogues, va transcórrer sense gaires incidents. El moment més tens va ser quan la policia va detenir el responsable de la CGT de Correus, Alexandre Pignon, quan enganxava uns cartells a la façana de l’edifici del servei postal a favor de la vaga. Segons L’Indépendant, després d’unes tres hores sota custòdia policial, Pignon va ser posat en llibertat. La mobilització també va tenir un ampli seguiment en altres ciutats, com ara Narbona i Carcassona, segons el mateix rotatiu.

L’aturada va tallar la connexió ferroviària entre el Principat i l’Estat francès. Cap tren circulava. Les línies de tren regionals que normalment acaben el seu recorregut a la Catalunya del Nord van finalitzar ahir a Portbou i a Puigcerdà. Pel que fa al TAV, que opera Renfe en coordinació amb SNCF, tots van acabar el seu recorregut a l’estació de Figueres. Està previst que les afectacions ferroviàries continuïn notant-se encara amb força avui. També el trànsit aeri es va veure pertorbat. Passades les sis de la tarda, almenys deu vols havien estat cancel·lats a l’aeroport del Prat per la vaga a l’Estat francès, segons va informar Aena a través del seu compte Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona