Política

Cita ERC-PSOE a Barcelona amb el dubte de si és la final

Sánchez és optimista, però “no sap si la investidura pot ser el 19 o el vint i tants de desembre o al gener”

Vol 4 anys per canalitzar el conflicte

Iglesias obvia ara parlar de reforma constitucional

Després de dos partits a Madrid, ara un partit de tornada a Barcelona amb el dubte dels dos equips negociadors de si serà el definitiu. El Madrid oficial es va donar cita ahir al Congrés per celebrar els 41 anys de la Constitució en absència dels partits nacionalistes i independentistes catalans, bascos i gallecs. Però la festivitat no oculta el desgovern, i era Pedro Sánchez el que anunciava que la cita dels equips negociadors d’ERC i el PSOE es farà per primer cop a Barcelona, un gest que, junt amb les presses de Felip VI amb la seva tanda de consultes, alimenta al possibilitat d’una investidura aviat. “L’important es el què, que és formar govern, i no el quan: no sé si pot ser el 16, el 19 o el vint i tants de desembre, o al gener”, va relativitzar el president espanyol en una conversa informal per no ser presoner d’una data.

De Sant Esteve al 31-D

La Moncloa ja preveia una investidura abans de Nadal o al gener; ara Sánchez i el PSOE hi incorporen l’opció dels dies que van de Sant Esteve a Cap d’Any. Tant l’equip de Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep M. Jové, com el d’Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa són conscients del desgast d’allargar la negociació: els primers, per la pressió de JxCat i la CUP, i els segons, pel fet d’estar en mans del partit que té el líder a la presó complint 13 anys per sedició. Al PSOE es respira pressa i optimisme.

21-D: congrés d’ERC

Al calendari ja difícil del desembre –el Nadal i el Cap d’Any cauen en dimecres–, que podria obligar a votar en un ple d’investidura en cap de setmana, se suma que ERC celebrarà el seu 28è congrés nacional el 21 de desembre. Felip VI també ha jugat el seu paper a l’hora d’estressar el calendari i ha concentrat en només 48 hores la roda de contactes amb més partits de la història: rebrà dinou partits entre dimarts i dimecres.

El repte de la tercera cita entre negociadors és fixar els “instruments” que ERC i el PSOE definien en el comunicat conjunt del dia 3 i concretar el diàleg entre governs i el calendari de la mesa política. Ahir Sánchez celebrava la bona entesa amb Pablo Iglesias, de qui lloa “l’actitud política responsable que està tenint”, però defugia valorar com van les negociacions amb ERC. “Van”, es limita a dir. Això sí, apel·la a “un pacte entre diferents per garantir la governabilitat” i exigeix una legislatura de quatre anys per “canalitzar el conflicte polític”, que només tindrà solució “en el marc constitucional”. “Defensar la independència és legítim si es fa sense forçar la llei”, va reblar.

El pin republicà, a casa

Iglesias va preferir ahir deixar a casa el PIN republicà que lluïa en anys anteriors i no va demanar la reforma constitucional, sinó que es va limitar a exaltar els seus articles més socials i a desitjar una investidura aviat. “M’agradaria abans de Nadal o de Cap d’Any, però si ha de ser al gener, que sigui al gener”, indicava el líder d’Unides Podem. Més enllà va anar Gerardo Pissarello, secretari de la mesa del Congrés, que va enarborar el republicanisme d’En Comú Podem i va defensar una reforma de la carta magna “per avançar en un sentit federal i plurinacional” i blindar, de passada, els drets socials davant l’amenaça de Vox.

Des d’ERC, que blinda l’hermetisme i no fa seus ni l’optimisme ni la pressa del PSOE, el president del Parlament, Roger Torrent, advertia que Sánchez s’ha de moure i defugia el cofoisme pels 41 anys de la Constitució: “És per a una gran part una cotilla i un límit de ferro a les aspiracions legítimes de Catalunya.”

El líder del PP, Pablo Casado, acusava Sánchez de triar “enemics de la Constitució” com a socis i advertia que el seu partit “no pot ser el substitutiu d’ERC”. Des de Vox, Iván Espinosa de los Monteros va excusar l’absència de Santiago Abascal perquè era “a l’epicentre del cop d’estat en marxa”. Es referia a Barcelona.

Hi ha d’haver un pacte entre diferents per la governabilitat. La solució està en el marc constitucional
Pedro Sánchez
president espanyol en funcions
La Constitució és per a una gran part una cotilla i un límit de ferro a les aspiracions legítimes catalanes
Roger Torrent
president del parlament
M’agradaria una investidura abans de Nadal o de Cap d’Any, però si ha de ser al gener, al gener
Pablo Iglesias
secretari general de podem
La Constitució s’ha d’adaptar als temps per poder avançar en un sentit federal i plurinacional
Gerardo Pisarello
secretari de la mesa del congrés
Sánchez ha elegit els enemics de la Constitució, i el PP no pot ser el substitutiu d’ERC ni d’EH Bildu
Pablo Casado
president del PP
Abascal ha volgut ser a Barcelona perquè és l’epicentre del cop d’estat en marxa
I. Espinosa de los Monteros
portaveu de vox al congrés

Batet usa el català i cita Elionor

El Congrés té un reglament que no permet usar el català si no és un fragment breu acompanyat de traducció al castellà, tot i que a vegades es fan els ulls grossos com en les fórmules d’acatament. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va utilitzar ahir el català en el 41è aniversari de la Constitució i ho va fer citant les paraules dites en català per la princesa Elionor a Barcelona: “Ocupar-se dels joves, de la seva formació, que tinguin més oportunitats, és contribuir a tenir un futur millor per a tots.” Batet va reivindicar el respecte i la política davant les autoritats i va citar Pérez-Llorca quan deia que “la Constitució va poder ser de tots perquè no va néixer contra ningú”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona