Política

El jutge del cas del 3% fa analitzar els sous de Convergència

S’investiga si CatDem i Fòrum feien arribar les suposades comissions dels empresaris pagant els treballadors del partit

El cas del 3%, iniciat a finals del 2015 per aclarir un suposat finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), té nova hipòtesi. La Guàrdia Civil sospita que una part de les comissions que els empresaris haurien pagat a les fundacions del partit, CatDem i Fòrum, per obtenir adjudicacions d’obres i serveis en administracions on governaven, les entitats les feien arribar a CDC pagant les nòmines dels treballadors de Convergència i també de les dues fundacions afins.

Per això, ara el titular del jutjat central número 5 de l’Audiencia Nacional ha admès la petició de la Guàrdia Civil i ordena a la Tresoreria General de la Seguretat Social i a l’Agència Estatal de l’Administració Tributària que aportin les retencions i els ingressos de l’IRPF i la relació de perceptors, així com qualsevol informació sobre els sous dels treballadors de CDC, CatDem i Fòrum Barcelona entre els anys 2008 i 2015. Un requeriment que el jutge José de la Mata qualifica de “pertinent, necessari i proporcionat” per aclarir “aquesta suposada operativa de finançament irregular de CDC”. De la Mata també investiga, en una altra causa, el patrimoni de la família de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

Convergència va entrar en un procés de liquidació el 2015, amb la venda de la seva seu central al carrer de Provença de Barcelona, per uns set milions d’euros, que van servir per pagar la condemna de 6,6 milions d’euros pel cas del Palau de la Música. L’any 2016 CDC es va refundar com a Partit Demòcrata Europeu i Català (PDeCAT), que va engegar un procés per reduir la plantilla. El nombre de 85 treballadors es va reduir a 45 i es volia retallar fins a 25.

Pel que fa al cas del 3%, que el 2015 es va obrir en un jutjat del Vendrell i el 2018 va passar a l’Audiencia Nacional, hi ha unes quinze empreses i els seus titulars investigats, a més dels dos extresorers de CDC, Daniel Osácar i Andreu Viloca. S’investiga prop d’una trentena d’adjudicacions, que sumen uns 175 milions d’euros. S’estima que les donacions irregulars al partit sumarien un milió d’euros. El setembre passat, un dels empresaris va aportar un àudio que implica l’exgerent de CDC i exconseller de Justícia Germà Gordó.

LA XIFRA

8
anys
, del 2008 al 2015, es demana saber a la Seguretat Social i a Hisenda qui pagava els sous a CDC, CatDem i Fòrum.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona