Política

Les promeses impossibles dels dos candidats

L’Institut d’Estudis Fiscals britànic alerta que els programes econòmics laborista i conservador no són viables

Adverteix que Corbyn no podrà incrementar la despesa pública i que Johnson haurà de gastar més del que diu

Les eleccions del 12 de desembre seran les més crítiques de la història moderna del Regne Unit. En joc hi ha continuar a la Unió Europea (UE) o no, i elegir entre dos pols oposats: la fi de l’austeritat i el “futur optimista” que proposa el conservador Boris Johnson i la “revolució social” del laborista Jeremy Corbyn. Però el prestigiós Institut d’Estudis Fiscals (IFS), després d’estudiar els programes de despesa i fiscalitat dels dos partits, ha conclòs que “cap d’ells és creïble” i que ningú planteja un canvi tan radical com vol fer creure.

Corbyn es compromet a renacionalitzar el ferrocarril, correus, l’aigua i l’energia, apujar el sou dels funcionaris un 5% i els impostos dels rics. Johnson, per la seva banda, ha promès “forjar una nova Gran Bretanya”, augmentar la despesa en serveis públics, que inclouen una inversió extra de 35.000 euros en la sanitat pública, i congelar l’impost sobre la renda, la seguretat social i l’IVA durant els propers cinc anys.

L’informe de l’IFS adverteix als votants que cap dels dos partits és honest amb ells. Assegura que, tot i que Johnson augmenti la despesa en serveis públics, aquesta, amb l’excepció de la sanitat, encara seria un 14% més baixa el 2023-24 que la que hi havia el 2010-11, quan van arribar el poder i van iniciar les retallades. També que continuen “fingint que no necessitaran una pujada d’impostos per garantir serveis públics decents” i que no podran complir la promesa de no apujar impost sobre la renda, la seguretat social o l’IVA.

“És molt probable que els conservadors acabin gastant més del que implica el seu programa i, per tant, acabin pujant els impostos o el préstec”, conclou. També es mostra molt crític amb la promesa de Johnson de no ampliar el període de transició, un cop es consumi el Brexit, més enllà del 31 de desembre del 2020, encara que no hagin arribat a un acord comercial amb la UE. Considera que seria un cop duríssim per a l’economia i el comerç que el país quedés, de cop, sotmès a les normes de la Organització Mundial del Comerç (OMC).

Pel que fa al programa laborista, afirma que és “molt probable” que hagin d’apujar els impostos per sobre del que diuen per poder mantenir el propòsit de destinar un 93.800 milions d’euros anuals en despeses addicionals. També diu que no podran incrementar els impostos al 5% dels contribuents més rics sense que afecti la resta de la població i que la seva proposta d’incrementar l’impost per a les empreses acabarà provocant una baixada dels sous dels treballadors i una pujada dels preus per als consumidors.

Sobre la “revolució social” anunciada per Corbyn, diu que “la visió que tenen de l’estat no és tan diferent de les que es veu en molts països d’èxit de l’Europa occidental, on les companyies d’aigua solen estar en mans públiques i és habitual la negociació de convenis col·lectius”.

I dels tories explica que, a diferència del que han venut, ofereixen pocs canvis i que “sembla que han arribat a la conclusió que molts aspectes de les seves polítiques socials estan bé com estan”. I hi afegeix: “Hi ha pocs canvis en política fiscal, increment de la despesa pública i millores de l’estat del benestar, tot i haver dit que posaria fi a una dècada d’austeritat que, entre moltes altres conseqüències ha derivat en la tragèdia de la sortida de la Unió Europea.”

Johnson guanya l’últim debat

Boris Johnson es va imposar a Jeremy Corbyn divendres en l’últim cara a cara televisat abans de les eleccions de dijous per un 52% a 48%, segons un sondeig. El tema principal del debat va ser el Brexit. Johnson va reiterar fins a quinze vegades el seu missatge de campanya “aplicarem el Brexit” el 31 de gener i va criticar la neutralitat de Corbyn. El líder laborista ofereix negociar un Brexit suau i després convocar un nou referèndum en què es mantindria neutral. “Deu ser l’únic laborista que no vol fer campanya per seguir a la UE”, es va burlar Johnson. Corbyn li va recriminar l’informe oficial de quinze pàgines del departament del Tresor filtrat divendres sobre els demolidors efectes que podria tenir el Brexit de Johnson per a Irlanda del Nord. L’anàlisi interna diu que no es poden descartar controls reglamentaris i tarifes duaneres, que es crearan dos mercats interns al Regne Unit i que, a la llarga, podria provocar la reunificació de l’illa d’Irlanda. “Em nego a rebre lliçons d’algú que durant quatre dècades ha donat suport a l’IRA i a la independència d’Irlanda”, es va defensar Johnson. Cap dels dos líders va arriscar. Qui havia de fer-ho era Corbyn, que està deu punts per sota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona