Política

Milers de persones tornen a manifestar-se a Hong Kong

El moviment prodemocràcia diu que Pequín té una última oportunitat per satisfer les seves demandes

Els manifestants exigeixen una investigació independent sobre l’actuació policial

Centenars de milers de manifestants prodemocràcia hongkonguesos van tornar a sortir, ahir, als carrers en l’anomenada Marxa del dia dels drets humans, quan es compleixen sis mesos de l’inici de les protestes continuades a la ciutat semiautònoma xinesa. Mig any després de l’esclat de les protestes, una nova marea negra va inundar els carrers de la ciutat per recordar les demandes del moviment, coincidint amb la celebració, demà, del Dia Mundial dels Drets Humans.

Es tracta de la primera marxa convocada pel Front Civil de Drets Humans (CHRF) autoritzada per la policia des del 21 de juliol, dia a partir de què el règim xinès va prohibir sistemàticament les mobilitzacions convocades per aquesta organització i només es van autoritzar concentracions estacionàries, encara que s’han permès marxes d’altres convocants.

“El govern de Hong Kong ha de respondre a les nostres cinc exigències per complir amb el deure de protegir els drets humans internacionals i defensar la dignitat humana”, van dir els organitzadors en un comunicat. El CHRF va advertir que la d’ahir era l’“última oportunitat” perquè la cap de l’executiu hongkonguès, Carrie Lam, complís amb les cinc demandes principals dels manifestants, que inclouen una investigació independent sobre la gestió de les protestes per part de la policia, una amnistia per als arrestats i el sufragi universal.

Amb càntics de “lluita per la llibertat, dona suport a Hong Kong” i l’himne Glòria a Hong Kong, activistes antigovernamentals de totes les edats van marxar des del parc Victoria, al districte comercial de Causeway Bay, fins a la carretera Chater, a prop del cor del districte financer. Els participants van aixecar les mans per exigir que es compleixin les cinc demandes.

Al llarg del recorregut, els participants en la manifestació es van trobar amb paradetes per recaptar fons per a l’assistència legal dels més de 4.000 detinguts que hi ha hagut fins ara en les protestes. La llibertat dels detinguts i els maltractaments de la policia són una de les principals preocupacions del moviment prodemocràcia, que ahir va tornar a demanar a les forces de seguretat que deixin de llançar gasos lacrimògens als manifestants, ja que perjudiquen la salut i malmeten el medi ambient.

En els sis mesos des que van començar les protestes, el juny del 2019, la policia de Hong Kong ha disparat més de 10.000 descàrregues de gas lacrimogen a tota la ciutat, una situació que ha generat preocupacions de salut pública sobre el possible alliberament de dioxina. Les autoritats sanitàries diuen que no hi ha cap prova d’aquest fenomen, però la policia es nega a revelar-ne els ingredients.

LES XIFRES

4.000
detinguts
per la policia hi ha hagut des que van començar les protestes a Hong Kong, ara fa sis mesos.
10.000
descàrregues
de gasos lacrimògens ha dut a terme la policia de Hong Kong el darrer mig any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia