Política

Torra veu buida la trucada de Sánchez que ERC s’atribueix

Exigeix bilateralitat, però el president espanyol ho diluirà telefonant als barons

Budó hi veuria un gest si fos el primer

L’anunci fet per Pedro Sánchez que es disposa a trucar a Quim Torra a partir de la setmana que ve en el marc del seu examen per ser investit president del govern espanyol corregeix la incomunicació de la qual es vantava fins ara –“m’ha sortit un amic nou que es diu senyor Torra i que em truca cada dia a La Moncloa”, deia fent mofa en els mítings del PSOE previs al 10-N quan presumia de no agafar-li el telèfon–, però al president li sembla un “gest buit”. “El problema no és una trucada. El que cal és respecte institucional, bilateralitat Catalunya-Espanya, reconeixement dels subjectes polítics i una proposta per donar sortida a l’autodeterminació”, exigeix Torra. L’anunci de Sánchez ha obert també les friccions entre els socis de govern, perquè ERC irrita JxCat atribuint-se l’autoria de la pretesa concessió feta pel president espanyol com a fruit de les negociacions dels republicans i el PSOE.

La jugada que Sánchez ha ideat per dissimular que al final telefonarà al mateix Torra a qui s’havia vantat d’ignorar ha estat diluir el cop de telèfon en una tanda de trucades a tots els presidents de les disset comunitats més als de Ceuta i Melilla. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, va apuntar que “com a mínim seria un gest” que la primera trucada de Sánchez fos a Torra. Budó avança que el president de la Generalitat no copiarà el desdeny patit i atendrà la trucada perquè “sempre les respon totes”.

La intenció de Sánchez, però, és telefonar seguint l’ordre d’aprovació dels estatuts, així que el primer seria el lehendakari Íñigo Urkullu, i Torra ja seria el segon. “Tracta els presidents autonòmics d’atrezzo”, alerta el líder del PP, Pablo Casado. Més clar és el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla: “Pot ser que amb la disculpa de trucar-nos a tots pugui telefonar també al català. Se m’acut pensar així...”

LA FRASE

Pot ser que amb la disculpa de trucar-nos a tots pugui telefonar també al català. Se m’acut pensar...
Miguel Ángel Revilla
president de cantàbria

Casado ja té hora; JxCat, en espera

L’assumpció de l’encàrrec del rei Felip VI de ser el candidat a la investidura ha tingut per a Pedro Sánchez un xoc amb l’agenda oficial, ja que ahir i avui és a Brussel·les en la cita del Consell Europeu. Quan torni a Madrid, Sánchez vol accelerar els contactes i ja ha programat dues cites dilluns: a dos quarts de deu del matí rebrà Pablo Casado (PP) i a les onze rebrà Inés Arrimadas (Cs), tots dos al Congrés.

Mentre que Casado vol que ningú el miri a l’hora de desbloquejar i ha instat Cs i els regionalistes a facilitar la investidura, el que Arrimadas ofereix és el que ella i el partit anomenen “via Arrimadas de 221 escons”, que no és més que una aliança del PP, el PSOE i Cs en la qual Cs és innecessari.

Pel que fa a la resta de grups, Sánchez ha aixecat ara el vet a EH Bildu i a Vox, però serà la portaveu Adriana Lastra –i no ell– qui es veurà amb Jon Iñarritu i Santiago Abascal. Lastra, però, no ha contactat encara amb Laura Borràs (JxCat), que es manté en espera de la cita promesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia