Política

Iceta se centra en la nació, el blindatge de competències, els recursos i decidir a l’Estat

En l’inici del congrés del PSC, el primer secretari prioritza l’anglès a l’escola

Posa el partit al servei de Sánchez i d’un acord amb ERC per investir-lo

Qui serà reelegit avui com a primer secretari del PSC en el congrés del partit, Miquel Iceta, va centrar ahir en la seva obertura la proposta dels socialistes per a Catalunya en quatre punts: el reconeixement nacional, el blindatge de competències, la millora del finançament amb un consorci tributari amb l’Estat i la participació de la Generalitat en la governació de l’Estat a través de mecanismes com un Senat federal. “No volem trencar amb la resta d’Espanya”, deixava clar el líder d’un partit que aspira a tornar a ser la primera força política, un paper perdut des que la majoria del catalanisme va apostar pel referèndum.

Reformar l’Estatut

El reconeixement nacional de Catalunya com a “subjecte polític amb voluntat d’exercir l’autogovern” requerirà, segons ell, “un ampli acord polític”. De fet, al matí en una entrevista a Catalunya Ràdio avançava que això requerirà les majories que avui no existeixen a Catalunya per reformar l’Estatut i situar el reconeixement de nació no en el preàmbul com és ara, sinó en l’articulat. En segon lloc, també un gran acord a la resta de l’Estat per reformar la Constitució.

Pel que fa a les competències, Iceta reivindica “regles” clares perquè la Generalitat pugui exercir els seus poders “sense interferències de l’Estat”. En aquest sentit, el líder socialista va concloure en la seva primera intervenció al congrés que el problema de Catalunya “no és tenir més competències sinó que se’ns respectin i, que a través de la participació en mecanismes d’estat puguem incidir en les decisions d’estat”.

De manera menys clara va referir-se a l’aposta pel plurilingüisme a l’escola que planteja la ponència marc, que ha generat la polèmica precongresual més important i moltes esmenes d’agrupacions que volen que es defensi explícitament la “immersió” en català o aquesta llengua com a “vehicular” a l’ensenyament.

Ahir Iceta només va parlar de millorar la política lingüística de les escoles perquè “ens estimem el català i el castellà”, però sobretot perquè el model prioritzi l’anglès amb l’objectiu que l’escola pública s’equipari en nivell de coneixement d’aquesta llengua a la privada o la concertada. Respecte a TV3, es va limitar a dir que el PSC aspira a fer “que molta més gent no independentista pugui veure-la sense estirar-se els cabells”.

Empenyent l’acord

Qui tornarà a ser també el candidat del PSC a la Generalitat va comprometre el partit amb Pedro Sánchez perquè presideixi el pròxim govern espanyol: “Jo vull que aquestes negociacions arribin a bon port i que gràcies a una abstenció d’ERC puguem tenir govern.” El PSC, diu, treballarà al costat d’un PSOE amb qui assegura una “sintonia política intensa i profunda”.

Davant el que considera un govern “fracassat, dividit i exhaurit” de JxCat i ERC, amb un president “que el que vol és el conflicte”, Iceta diu que el PSC “ha tornat més fort” un cop consolidat com a segona força i que aspirarà a guanyar a Catalunya perquè “és el millor que li pot passar al país que estimem i seria ben rebut a Espanya i a Europa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona