Política

Homenatge a la vigència dels valors de Rovira i Virgili

El president del Parlament, Roger Torrent, va presidir a la Jonquera la jornada d’homenatge al polític i escriptor

Els actes al MUME van servir per reclamar la llibertat dels presos i exiliats catalans d’avui

“Hem de dignificar tots aquells que van mantenir la flama des de l’exili, i particularment Rovira i Virgili, que representa molts dels valors que encara avui ens guien, els valors del republicanisme, i no només pensant en el passat sinó projectant-nos cap a un futur millor”, va dir Roger Torrent.

El president del Parlament va dir ahir aquestes paraules al cementiri del Pertús, davant la tomba d’Antoni Rovira i Virgili per encetar la jornada d’homenatge que el MUME de la Jonquera i la direcció general de Memòria Democràtica van dedicar ahir a l’escriptor i polític mort a l’exili ara fa 70 anys. Després d’aquest homenatge més institucional els actes de la jornada es van traslladar a la Jonquera, on juntament amb el president del Parlament; l’alcaldessa, Sònia Martínez; la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, i el director del MUME, Alfons Quera, van deixar pas a dues conferències i una taula rodona que van aprofundir en el llegat cultural, literari i polític d’Antoni Rovira i Virgili.

Un dels moments més emotius de la jornada va ser quan la besneta de Rovira i Virgili, Maria Calvet, va recollir un recordatori d’aquesta jornada d’homenatge de mans del president del Parlament. En tots els parlaments, els participants van fer el paral·lel entre l’exili del 1939 i la “injusta situació” dels presos i exiliats polítics de l’actualitat.

Contra la desmemòria

“La memòria democràtica ha de ser una política de país, un element imprescindible per a una societat que estigui en pau amb el seu passat, per tancar ferides i treballar pel futur, i en especial aquests dies quan les llibertats i drets perillen”, va afegir Gemma Domènech.

Després de les conferències i d’una visita al centre d’interpretació de l’exili cultural català de 1939 d’Agullana, la jornada s’havia de tancar amb la representació de l’obra Els darrers dies de la Catalunya republicana, a càrrec de la companyia Terra Teatre-Jordi Hervàs a Can Laporta (la Jonquera, 18 h).

El 5 de desembre del 1949, Antoni Rovira i Virgili va morir a Perpinyà; a l’Estat espanyol una curta nota d’agència se’n va fer ressò anunciant que havia mort el separatista rojo Rovira i Virgili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona