Política

Aval a la direcció del PDeCAT per pilotar el trànsit a JxCat

Un 86% dels consellers nacionals l’autoritza, sense esmenes, a dur la negociació d’acord amb les conclusions del procés participatiu

Es donen uns mesos per trobar una fórmula encara poc clara

El consell nacional del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) va donar carta blanca ahir a la direcció perquè piloti el procés de “trànsit” cap a Junts per Catalunya per formar una única força política. El màxim òrgan entre assemblees va aprovar amb gairebé un 86% dels vots –182 a favor, 28 en blanc i tot just dos en contra–, i sense introduir-hi cap esmena, el document presentat el dia abans per l’executiva nacional, que recull les conclusions de dos mesos de reflexió interna en forma de procés participatiu, al setembre i a l’octubre, feta en 58 assemblees territorials en què van participar més de 1.500 associats. El text aprovat aposta per continuar fent “l’acció política” a través del partit, i per tant descarta l’autodissolució, però alhora insta a fondre’s amb JxCat –paraigua electoral que empara altres independents però que de fet li pertany, i rere el qual s’ha presentat sempre des que es va crear fa tres anys– “com a projecte ampli”. “Aquest és un far que ens hem de marcar”, resumia el president del PDeCAT, David Bonvehí, que presumia en el discurs final d’haver fet un debat “serè” que serà “mirall per als que vindran”.

Això sí, ell mateix admetia que ahir la discussió va ser “intensa” i que les intervencions no van ser unànimes. I és que algunes es van queixar tant de les formes –tot just es va fer públic el dia abans el contingut que es votaria– com del fons de l’acord, en la línia del manifest impulsat fa unes setmanes per càrrecs del món local que asseguren haver recollit ja vora 150 signatures de caps de llista, alcaldes i altres militants. Els impulsors reclamen de facto la dissolució del PDeCAT en JxCat, i demanen la convocatòria d’una assemblea extraordinària per escollir una direcció interina que asseguri la integració, així com la participació en una “assemblea fundacional” de JxCat com a partit.

En el conclave d’ahir, en tot cas, aquestes tesis van quedar en franca minoria, tot i que els dubtes sobre el futur del partit i de la forma que tindrà la integració a JxCat continuen tan o més presents. Bonvehí entén que l’aval faculta l’executiva per afrontar amb les mans lliures “en les properes setmanes i mesos” una negociació que ha de permetre la difícil quadratura del cercle, és a dir, que hi hagi un sol cos polític (JxCat) i alhora el PDeCAT no desaparegui. En aquest sentit, el president deia que la base són els punts “innegociables” del text aprovat ahir, com el fet que en surti “un partit únic, fort, amb una sola estructura i una sola direcció”, i que el PDeCAT en sigui “peça clau”. Tot, això sí, sota el “lideratge indiscutible” del president Carles Puigdemont, que fins ara no s’ha pronunciat públicament en espera del que decideixi dijous el Tribunal de Luxemburg sobre la immunitat d’Oriol Junqueras com a eurodiputat, que de retruc pot afectar la d’ell i el seu futur polític immediat. “Hi ha diferents fórmules i matisos per arribar-hi, i és el que ara afrontarem amb els altres actors polítics” de la marca electoral, afirmava Bonvehí. Altres actors com pot ser la Crida Nacional també impulsada per Puigdemont, que les darreres setmanes ha reviscolat i que ahir a la mateixa hora marcava perfil propi assistint com a coimpulsora, amb integrants d’ERC i CUP, entre d’altres, a la constitució del Fòrum Republicà del Sobiranisme Progressista.

Bonvehí, en tot cas, es va comprometre a posar-s’hi avui mateix per fer el procés “al més ràpid possible” –parlava de “mesos”, i sempre abans en tot cas que les properes eleccions catalanes– i a anar-ne informant puntualment els associats. El partit, que dona per bons els resultats electorals al llarg del 2019, continua marcant-se com a objectiu la “independència efectiva de Catalunya”, si bé alhora hi afegeix el de “governar en les màximes institucions possibles”, a més de l’aposta pel diàleg, tot i que Bonvehí continua avalant el no dels seus diputats a Pedro Sánchez perquè “res ha canviat” d’acord amb els seus compromisos. El consell nacional també va aprovar ahir mantenir la col·laboració econòmica amb els represaliats, i va instar que es revisi el segon grau als presos polítics.

No hi ha tants partits que puguin fer el debat intern amb aquesta serenitat i participació dels associats de base
Intentarem aplicar aquests acords de la millor manera; demà mateix com a direcció endegarem la feina encomanada
JxCat no es pot entendre sense el PDeCAT, la premissa és de suma i al país li cal un partit fort
David Bonvehí
president del pdecat

Comín recela d’un possible suport a investir Sánchez

L’exconseller de Salut i eurodiputat electe per JxCat, Toni Comín, va exhibir ahir moltes reserves sobre el fet que els partits independentistes permetin la investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol, a no ser que mostri passos “clars, evidents i indiscutibles” cap a “l’amnistia dels presos, la fi de la repressió i l’autodeterminació”. “Si es comporta com Rajoy, no té cap lògica investir-lo”, va reflexionar a Catalunya Ràdio, on va recordar que no tindria gaire sentit fer-ho, tenint en compte que Rajoy “va rebre una moció de censura” i ara Sánchez es comporta igual o, en tot cas, amb diferències “massa petites”. “Però donem-li una oportunitat”, matisava, això sí, des de l’exili.

Comín va admetre també la seva “incomoditat” per les topades públiques entre ERC i JxCat. “No hi ha la unitat que m’agradaria”, renyava, si bé va valorar eines en què sí que van junts, com el Consell per la República i l’Assemblea de Càrrecs Electes. L’exconseller va fer una defensa aferrissada de l’1-O com a moment fundacional de la república, i va titllar d’“irresponsables” els que “s’han perdut en la frivolitat de renunciar al seu mandat”. “L’1-O és la llavor de l’arbre i arxivar-lo significa perdre”, sentenciava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia