Política

La Cimera del Clima tanca un acord de mínims i ‘in extremis’

La COP25, la més llarga de la història, acaba ajornant les decisions

Fracassa en l’aprovació d’un mercat de carboni i es limita a una crida a augmentar l’ambició climàtica

Decepció pel dèbil resultat

La Cimera del Clima de Madrid va evitar in extremis el fracàs i va tancar un acord de mínims per salvar els compromisos de París. Això no significa que la COP25 hagi esquivat el fracàs del tot, ja que va fallar en la creació d’un mercat de carboni internacional, un dels grans objectius de la cita.

La COP25, que té el trist rècord d’haver estat la cimera més llarga de la història, fet que posa de manifest les discrepàncies sobre la lluita contra l’emergència climàtica per l’enrocament d’alguns països, va aprovar un documental final en què només es reclama “més ambició climàtica” per reduir els gasos d’efecte hivernacle a partir del 2020, deixant per a més endavant nous compromisos per a la descarbonització i el descens de les emissions de CO2.

Un pacte light que salva els compromisos de París, però que queda lluny de les expectatives generades al llarg d’aquestes dues setmanes de conferències. El quòrum final dels 200 països es distancia molt de les peticions plantejades per la societat civil i la comunitat científica davant l’emergència climàtica.

“La COP25 respon amb apatia al clamor mundial per mesures urgents”, va afirmar Oxfam Internacional. “És inadmissible que les empreses contaminants hagin imposat els seus interessos a la COP de Madrid”, va lamentar Greenpeace. “La por de les grans corporacions de veure afectats els seus negocis lucratius va evitar un acord multilateral que abordés de manera decidida l’emergència climàtica”, va criticar l’organització ecologista en un dur comunicat. “Durant la COP25 s’ha tancat la porta a la ciència i a les exigències de la societat civil que reclamaven solucions urgents i ambicioses”, va insistir Greenpeace, que va acusar els negociadors de mostrar “poc o nul interès” a arribar a compromisos per reduir les emissions i així aconseguir l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1,5 ºC. “Els governs s’han de replantejar totalment com han actuat perquè finalment aquesta COP ha estat totalment inacceptable”, va dir la directora de Greenpeace International, Jennifer Morgan. “Es preveia una COP tècnica però ha estat més aviat política i hem vist com els grups de pressió dels sectors més contaminants han torpedinat contínuament les negociacions”, hi va afegir Morgan, que va assenyalar els representants del Brasil i de l’Aràbia Saudita. Una sensació d’indignació també compartida per Oxfam. “Els països més pobres mantenen una lluita contra rellotge per la seva supervivència i molts governs es mantenen amb una total passivitat”, va valorar amb estupefacció Chema Vera, director general interí. “És crucial que la ciutadania pressioni els governs per tal que siguin més ambiciosos i concrets amb l’acord de París”, va reivindicar Vera.

El document final de la COP25 –titulat Xile-Madrid. Temps per a l’acció– demana a les parts signants augmentar la seva “ambició climàtica” en matèria d’emissions pel 2020, destaca “la necessitat urgent de mantenir l’augment de la temperatura mitjana global per sota dels 2 ºC” i parla de “fer els esforços necessaris per limitar l’augment a 1,5 ºC”. Així, els països s’han obligat a presentar uns compromisos nacionals de reducció d’emissions “a l’alça” abans de la COP26 de Glasgow (Escòcia).

El Brasil cedeix

Llavors l’ONU podrà elaborar un informe en què es detallarà quines nacions estan complint l’Acord de París i quines no. Pel que fa a les negociacions sobre “pèrdues i danys”, el compromís de l’acord també és “indolent” i ajorna de nou –aquest cas pel 2020– la dotació de pressupost per al Fons Verd, que ha de permetre als països més vulnerables afrontar la crisi climàtica. Un altre punt de disputa –que va estar a punt de tombar l’acord– ha estat l’oposició del Brasil a un article sobre els oceans i els ecosistemes costaners. El país sud-americà va acabar cedint de matinada i acceptant l’esmena “per respecte” a Tuvalu i Belize.

“Mai ens rendirem”

L’activista sueca Greta Thunberg va expressar la seva decepció amb la COP25. “La ciència és clara, però la ciència s’està ignorant. Passi el que passi mai ens rendirem. Això només acaba de començar”, va piular Thunberg, des d’un tren camí cap a casa seva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona