Política

El PSC s’ho juga a un pacte d’estat per aspirar al govern

El partit se centra en la reforma de l’Estatut i l’estat plurinacional per enfortir-se electoralment en les catalanes

Ábalos reconeix el conflicte i el diàleg sense condicions, però apressa ERC

El PSC i el PSOE juguen fort a la carta d’un acord d’investidura amb ERC que Miquel Iceta reivindicava ahir com la porta cap al tan promès i sempre posposat estat federal que insinua l’article 2 de la Constitució quan diferencia entre nacionalitats i regions. El PSOE és poc explícit en el què i posa tot l’accent en el com. No devia ser simple atzar que ahir fos el convidat a cloure el 14è congrés del PSC José Luis Ábalos, secretari d’organització del PSOE i un dels negociadors de Pedro Sánchez amb ERC. Ábalos feia seva la diagnosi mínima que exigeix l’independentisme per avançar en una negociació: “És l’oportunitat per afrontar el conflicte i el problema que alguns han anat negant tot amagant-lo. No hem vist problemes als carrers? És una oportunitat per als que pensen que els conflictes es porten per la via del diàleg.” I encara feia un gest més a l’exigència de “diàleg sense condicions” d’ERC i JxCat. “És absurd posar condicions sobre el previ”, afirmava Ábalos respecte a l’inici del diàleg per diferenciar-lo del contingut: “Som conscients de la magnitud del desacord, de les qüestions que s’han de resoldre en un procés que no serà curt. Comencem ja.”

Però el negociador del PSOE també feia una advertència a ERC: “Si no es fa ara, la tesi del diàleg també es trencarà i es dirà que no serveix. Aquest és el moment, i no sé si n’hi haurà d’altres. Si hem de prendre una decisió, i ha de ser valenta, fem-ho ja.”

En el seu discurs de cloenda del congrés, Iceta reivindicava el contingut de l’acord, “un pacte d’estat per a Catalunya” que asseguri un “autogovern més sòlid, millor finançament” i el paper “protagonista” que correspon a Catalunya en l’“Espanya federal”. Però el líder del PSC també menava la pressa per a l’acord d’investidura: “En les properes setmanes ho sabrem.” Sabrem si és possible aquell pacte d’estat, venia a dir Iceta, un pacte que requerirà “un mecanisme democràtic” per ratificar-lo a les urnes.

El PSC ha jugat a fet i amagar abans del congrés amb una ponència marc molt bel·ligerant contra l’independentisme acusant-lo d’excloure la meitat del país, de manipular TV3 i d’utilitzar el català a l’escola de manera partidista, en un gir que semblava fer seu el discurs de Ciutadans i el PP. Però, passat el cap de setmana, els socialistes catalans surten del congrés amb el programa de l’Espanya plurinacional de sempre, defensant el català com a llengua vehicular tot i flexibilitzar el model, i unit al voltant d’Iceta. Per això aquest reivindicava dissabte l’espai “catalanista” i ahir feia una crida a “autonomistes i federalistes, a tots els reformistes, a l’esquerra i al centre per capgirar el rumb equivocat” del govern independentista en les properes eleccions a la Generalitat.

Fixat el rumb federalista de sempre, ahir Iceta advertia que no admet “lliçons” de constitucionalisme del PP, Ciutadans i Vox, tot recordant que el 1978 l’Alianza Popular de Fraga i la ultradreta de Blas Piñar s’oposaven al reconeixement de les “nacionalitats” de l’article 2 de la Constitució mentre socialistes com Jordi Solé Tura –aleshores al PSUC– en van ser els pares: “Que no es confonguin. Volem reformar la Constitució per fer-la millor, no per fer allò d’España una y no cincuenta y una.”

Un PSC conjurat a atraure votants dels blocs independentista i unionista per aspirar a la Generalitat té totes les esperances posades en l’acord amb ERC i la investidura de Pedro Sánchez.

LES FRASES

És l’oportunitat per afrontar el conflicte que alguns neguen. Si no es fa ara, la tesi del diàleg es trencarà
José Luis Ábalos
secretari d’organització del psoe
Volem un pacte d’estat per a Catalunya en una Espanya federal, i un mecanisme per votar aquest pacte
Volem reformar la Constitució per fer-la millor, no per fer allò d’‘España una y no cincuenta y una’
Miquel Iceta
primer secretari del psc

Una executiva de diputats per a la batalla electoral

A més d’ascendir Granados a vice-primera secretària i refermar Illa de secretari d’organització i acció electoral, Iceta ha apostat per repartir la majoria de secretaries entre diputats. Repeteixen Jaume Collboni i Antonio Balmón a política municipal i acció institucional, però són els diputats al Parlament els que agafen més pes en detriment dels alcaldes per a la batalla electoral en les catalanes: a polítiques socials i igualtat, Raúl Moreno; a moviments socials i memòria, Ferran Pedret; a salut i seguretat, Assumpta Escarp; a treball i formació professional, Pol Gibert; a justícia, habitatge i funció pública, Rosa Maria Ibarra; a educació, Esther Niubó; a món rural i esports, Òscar Ordeig; a universitats i recerca, Alícia Romero, i a infraestructures i territori, Jordi Terrades. La diputada al Congrés Mercè Perea portarà pensions, i Sonia Guerra, que es va quedar sense l’escó, s’encarregarà de polítiques feministes. La regidora barcelonina i presidenta de TMB, Rosa Alarcón, portarà transició ecològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia