Política

Presó per a un excàrrec del PNB en el principal judici per corrupció al País Basc

L’Audiència Provincial d’Àlaba condemna a 13 anys De Miguel, creador d’una trama de suborns

Urkullu exonera de responsabilitats el partit nacionalista

L’Audiència Provincial d’Àlaba va condemnar ahir a 13 anys i tres mesos de presó Alfredo de Miguel, exnúmero dos del PNB alabès i exdiputat foral, per diversos delictes –incloent-hi els d’associació il·lícita, suborn i tràfic d’influències–, en el procés més important per corrupció instruït i jutjat mai a Euskadi. De Miguel va crear una xarxa de cobrament de comissions il·legals a canvi d’adjudicació de contractes públics. També van ser condemnats a presó els dos exmembres del PNB acusats en aquest judici, Koldo Otxandiano (set anys i mig) i Aitor Tellería (sis anys i mig). Dels 26 acusats, el tribunal en va absoldre 11, entre els quals l’exviceconseller de Cultura i Joventut del govern basc Gurutz Larrañaga, però no l’altre exalt càrrec imputat de l’executiu del lehendakari Ibarretxe, Javier Sánchez Robles, a qui es va imposar una pena de sis anys i un mes de presó per malversació i tràfic d’influències. La sentència pot ser recorreguda al Tribunal Suprem.

El lehendakari, Iñigo Urkullu, va demanar perdó a la societat per la sentència perquè condemna accions “reprovables” que, no obstant, es corresponen amb “actituds particulars”, sense vinculacions “partidistes”, amb referència al PNB.

També el president jeltzale, Andoni Ortuzar, va demanar perdó per haver tingut membres que han actuat de manera “tan censurable”. El cas de De Miguel, va voler subratllar, no afecta el partit i “no és una sentència contra el PNB”. Per Ortuzar, la sentència deixa clar que els condemnats “van actuar cercant el benefici personal i van poder valer-se de la seva posició per lucrar-se”.

Urkullu, per la seva banda, va recordar que, quan el cas va sortir a la llum, ell era president del PNB i, com a tal, va prendre les mesures per apartar els ara condemnats dels seus càrrecs polítics i dins el partit i els va demanar l’entrega del carnet. El lehendakari va retreure que han passat gairebé deu anys des que el cas va entrar a l’Audiència Provincial. La sentència “arriba tard, especialment per als 11 absolts”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia