Política

Sánchez usa el líder d’ERC per instar a seure de nou

La Moncloa nega que doni ordres a l’advocacia de l’Estat com li reclamen els republicans

Celaá admet que la sentència del TJUE és un “obstacle” a la investidura

Fer el ple el 2019 no es descarta

A vegades a un portaveu li va bé no estar al cas d’una declaració d’última hora per no opinar al respecte si implica un risc, però ahir a La Moncloa la ministra portaveu, Isabel Celaá, no va dissimular que estava informada en temps real del que Oriol Junqueras havia dit des de la presó a Catalunya Ràdio i va usar les paraules del líder d’ERC en benefici propi per exigir a la delegació republicana que torni a seure amb la del PSOE perquè hi hagi una investidura. El “no s’ha d’aturar la negociació en cap cas” de Junqueras era usat per la portaveu Celaá en nom de Pedro Sánchez per reclamar a ERC que retorni a la taula sense esperar a veure què fa l’advocacia de l’Estat amb l’aval europeu a la immunitat del líder pres. “La sentència no ha de ser –i no ho és per al PSOE– cap obstacle per continuar construint l’escenari de diàleg i distensió territorial dins la llei. Si Junqueras diu el que diu i entenc que és ERC, no hi haurà obstacle”, va dir. La Moncloa es desmarca ara de donar cap ordre a l’advocacia de l’Estat, com ERC li exigeix.

Tot i haver pronunciat en la campanya del 10-N el seu desafiant: “I la fiscalia de qui depèn? Doncs ja està”, tant el PSOE com ERC han assumit que la fiscalia va per lliure i sense cap control de la fiscal general, María José Segarra, així que el termòmetre dels gestos socialistes és l’advocacia de l’Estat.

Com Seoane deia al juny

Al juny, de fet, l’advocada de l’estat Rosa María Seoane ja va defensar que Junqueras –aleshores estava sent jutjat– pogués recollir l’acta d’eurodiputat, i va ser el jutge del Suprem Manuel Marchena qui ho va evitar. L’advocacia té cinc dies per elevar una posició que ERC vigila amb lupa, i encara més després que la vicepresidenta, Carmen Calvo, digués que “ajudarà el Suprem” a complir amb el TJUE.

Després de la reunió del Consell de Ministres, la portaveu Celaá marcava distàncies amb el que li reclama ERC per tornar a seure amb el PSOE. “El govern no dona instruccions ad hoc a l’advocacia de l’Estat. L’advocacia de l’Estat es regeix pel principi de legalitat i busca l’interès general”, va esgrimir la portaveu del govern de Sánchez.

Si el dia abans el PSOE posava cara de pòquer, ahir Celaá admetia sense embuts que el gol del TJUE al Suprem és un “obstacle” a la investidura immediata de Sánchez. “La sentència del TJUE ha permès que determinades forces independentistes la percebessin com una victòria personal i estableix algun obstacle en el camí que estàvem construint”, va lamentar. I és aquí on recorre al poder moral del líder empresonat per convèncer el trident negociador, format per Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové, de tornar aviat a la taula.

Separa política i justícia

Després de queixar-se de l’herència de fronts judicials heretats de Mariano Rajoy, la portaveu del govern espanyol va fer una crida a separar política i justícia just quan ERC exigeix a Sánchez “la fi de la via repressiva” sense creure’s que hi hagi una separació de poders. “Si durant molt de temps hem afirmat que el tractament de la qüestió de Catalunya s’estava judicialitzant, ara que podem tenir un camí polític l’hem de judicialitzar?”, va preguntar Celaá a ERC. “El govern en funcions treballa en l’àmbit polític i no accepta cap condicionant de la política a la justícia ni de la justícia a la política”, va reblar.

Si bé l’opció de fer un ple d’investidura els dies 27, 28 i 30 de desembre sembla perdre força per l’aturada negociadora d’ERC, fonts properes a Sánchez continuen sense descartar fer el ple abans de Cap d’Any. “Millor la setmana que ve que la següent”, avisa Celaá als republicans per evitar les incerteses del mes de gener.

LES FRASES DE CELAÁ

La sentència del TJUE es percep com una victòria personal pels independentistes, i això estableix algun obstacle en el camí que estàvem construint
Si durant molt de temps hem dit que la qüestió de Catalunya s’estava judicialitzant, ara que podem tenir un camí polític l’hem de judicialitzar?


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri