Política

Compromís tanca un pacte amb el PSOE i votarà sí a la investidura de Sánchez

L’executiu espanyol es compromet a què la reforma del finançament autonòmic sigui “just i constitucional” per al País Valencià

L’acord estableix un termini de vuit mesos perquè hi hagi un nova proposta de finançament

Compromís votarà sí a la investidura del candidat socialista Pedro Sánchez a la reelecció com a president del govern espanyol.

La formació valenciana i el PSOE han tancat aquest dijous un acord pel qual l’executiu de Sánchez es compromet a què la reforma del finançament autonòmic sigui “justa i constitucional” per als valencians. El diputat de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha assegurat que es tracta de “un bon acord” que permetrà a la formació votar favorablement al candidat socialista el mateix diumenge 5 de gener.

El document, de nou punts, fixa un termini de vuit mesos perquè hi hagi una nova proposta de finançament autonòmic i especifica que “mentre no es produeixi aquesta reforma, en els pressupostos generals de l’Estat es garantirà a la Generalitat Valenciana la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l’Estat”.

Respecte l’atenció social i sanitària, l’executiu espanyol es compromet a què al llarg de la legislatura complirà “de manera gradual” amb el finançament del 50 per cent que ha d’aportar l’Administració General de l’Estat a les comunitats autònomes per al finançament de la llei destinada a les persones en situació de dependència.

També s’activaran els fons de garantia assistencial i de cohesió sanitària el que, en el cas de la Comunitat Valenciana i segons Baldoví, permetrà atendre els desplaçats, el número dels quals augmenta significativament en els mesos d’estiu degut al turisme.

A més, el govern de l’Estat es compromet a complir, a través dels pressupostos, la clàusula d’inversions territorialitzades introduïda a l’Estatut d’Autonomia perquè “contempli una inversió equilibrada i sostenible” al territori. En definitiva, que s’adeqüin les inversions al pes poblacional del País Valencià.

L’executiu espanyol també garanteix que al mes següent a la investidura es dotarà pressupostàriament la part que correspon a l’Administració General de l’Estat per a pagar l’anualitat 2019 del deute del Consorci València 2017.

Baldoví ha valorat que el document citi tres prioritats que són “molt importants” per al País Valencià com les inversions en la xarxa de rodalia “principalment en territori de Castelló”, la connexió de l’aeroport de l’Altet amb Alacant i Elx i el túnel passant de València.

Els socialistes adquireixen, a més, el compromís d’ampliar el port de València, impulsar estructures hídriques per a la protecció de l’Albufera, millorar la seguretat a les conques mediterrànies garantint el subministrament d’aigua i incorporar energies renovables.

Baldovi ha subratllat que el text inclou la defensa de l’agricultura valenciana i que qualsevol acord amb països tercers que permeti la importació de productes agrícoles haurà de comptar, abans de la seva ratificació, amb un estudi de l’impacte sobre l’agricultura.

A més, el document recull el reconeixement a la singularitat agrària mediterrània i un finançament per a cambatir les plagues que amenacen el camp valencià, com la xylella.

Finalment, l’acord inclou el compromís de treballar conjuntament, l’administració central i autonòmica, per al compliment de la normativa ambiental i l’ampliació de recursos per a plans de residus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia