Política

ERC adverteix que “sense taula no hi ha legislatura”

JxCat acusa de falta de credibilitat Sánchez, qui ofereix el diàleg i “recomençar” per la “via política”

Esquerra i Junts per Catalunya denuncien la decisió de la JEC com a “cop d’estat”

Diàleg i retorn a la via política van ser els dos conceptes més repetits en les intervencions creuades entre Esquerra Republicana (ERC), el candidat Pedro Sánchez i, tot i que amb altres matisos, també Junts per Catalunya al Congrés. Sense oblidar la complexitat del moment polític, amb mirades cap a la ingerència judicials, l’amenaça de la bancada de les dretes i la necessitat d’un suport per a tota una legislatura del PSOE. Una promesa d’estabilitat que alhora possibiliti abordar, a la taula de diàleg acordada entre republicans i socialistes, nous escenaris de solució.

Al matí i en una imatge del que serà la nova legislatura, en què la crispació parlamentària està assegurada, el líder de Vox, Santiago Abascal, va dedicar les primeres paraules a exigir la detenció del president Quim Torra per la seva inhabilitació per la Junta Electoral Central (JEC). Els vuit diputats de Junts per Catalunya i els dos de la CUP van sortir de l’hemicicle com a protesta i enmig de la indiferència de la resta de grups. La portaveu de Junts per Catalunya (JxCat), Laura Borràs, va qualificar de “cop d’estat” la decisió de la JEC. Coincidint, aquí sí, amb el portaveu republicà, Gabriel Rufián, qui en va responsabilitzar el líder del PP: “És un cop d’estat de llibre. Ha estat la seva última bala. Fins i tot ho van anunciar abans per Twitter. Enfront d’atacs a la democràcia, més democràcia.”

La portaveu de JuntsxCat va fer evident la desconfiança, tot sembrant dubtes vers la fiabilitat del candidat: “Pedro Sánchez, el dels mil rostres, que s’ha presentat conciliador i dòcil, però davant de qui ens trobem ara? El del 155, dient “Mariano, utilízame”? El qui parla d’un problema de convivència? Quina és la seva proposta per resoldre el problema de Catalunya?”, va etzibar-li. Com a resposta, Sánchez va estendre la mà al diàleg i fins i tot assegurant “estar disposat a reconèixer que s’han comès errors”. Com quan va donar suport a la via judicial enfront la política. Després d’afirmar que “el Tribunal Superior de Justícia de la UE és igual de nacional que el Suprem”, va retreure a JxCat la declaració d’independència unilateral del Parlament de Catalunya el 2017: “La unilateralitat és una via fracassada per resoldre el conflicte.”

El PSOE considera “difícilment comprensible” que JxCat “es negui amb el seu vot negatiu, juntament amb el PP i la ultradreta, a obrir el diàleg”, i ho va atribuir als interessos “electorals” dels nacionalistes. Sánchez va oferir a JxCat “reprendre el diàleg i recomençar, perquè la societat catalana i el conjunt de l’espanyola ho agrairan”. La CUP s’estrenava ahir per primer cop a la història al Congrés i, tot i que intervindrà aquest matí, ahir no es va moure ni un mil·límetre del previst, qualificant de “cínic” el discurs de Sánchez, ja que “el PSOE i el PSC han alimentat aquesta judicialització... i ara sense autocrítica ho plantegen com un problema a superar”, va dir el diputat Albert Botran. El portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, va qualificar de “repte gegant” el del nou executiu. Considera que “no hi haurà futur fins que hi hagi un acord en què tothom se senti inclòs. Quan les forces de la plurinacionalitat s’entenen, Espanya avança”.

Gabriel Rufián va carregar durament contra la dreta pels flancs social i nacional, mentre anunciava la posada en marxa d’una comissió amb el PSOE –que va ratificar Sánchez– per “recuperar els drets civils, socials i laborals perduts”. Esquerra es manté en el fet que “no es pot implantar una república amb el 50% en contra, ni imposar una autonomia amb el 50% en contra”. Després de remarcar que el paisatge ha canviat per a tothom des d’“una sentència de gairebé cent anys de presó a nou demòcrates per un referèndum”, Rufián va certificar: “Això no va d’hemeroteques... Aquí no hi ha dogmes de fe. La política és movible i tenim l’obligació d’interpretar la realitat. Nosaltres no desapareixerem. ERC ha guanyat dues eleccions generals amb un discurs molt clar: diàleg.” Però de xecs en blancs, cap: “Sense taula de diàleg no hi ha legislatura”, va advertir. Va recollir el guant Sànchez tranquil·litzant ERC perquè la taula “es constituirà”. Un PSOE que va afirmar: “Tot el que passa ara a Catalunya ho veig com un fracàs polític.” ERC va reivindicar un “acord al servei de Catalunya, que, amb victòria o fracàs, serà el d’un país”. I Sánchez va dir: “Per nosaltres no serà.”

Sánchez no té la valentia que cal per enfrontar-se als altres poders de l’Estat
Albert Botran
DIPUTAT DE LA CUP
El primer ingredient indispensable és que es reconegui els interlocutors, que no escull vostè sinó el poble de Catalunya
Pedro Sánchez, quina és la seva proposta per resoldre el conflicte de Catalunya?
Laura Borràs
PORTAVEU DE JUNTS PER CATALUNYA
És difícilment comprensible que es neguin, amb el PP i la ultradreta, a obrir el diàleg
Pedro Sánchez
CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA
Lluitarem i defensarem fins a no poder més els drets polítics del president Torra i de Junqueras. I aguantem molt
ERC ha guanyat dues eleccions generals amb un discurs molt clar: diàleg
Gabriel Rufián
PORTAVEU D’ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia