Política

La CUP manté la seva “desconfiança” en el pacte PSOE-ERC però els “desitja que encertin”

Mireia Vehí lamenta que el pacte de coalició PSOE i Unides Podem no faci referència a l’autodeterminació

Sánchez demana a la CUP que condemni la “violència” i rebutgi la via unilateral

La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, creu que el pacte entre el PSOE i ERC té “poc recorregut” i en desconfien perquè el diàleg no és viable “sense qüestionar el règim del 78”. Tot i això, la diputada ha dit que són al costat del “diàleg i les urnes” i que, més enllà dels “mals auguris”, desitgen que “encertin”.

En la seva intervenció al ple d’investidura, Vehí ha lamentat que el pacte de coalició PSOE i Unides Podem no faci referència a l’autodeterminació i els ha dit que o bé son “ingenus o enganyen a la ciutadania”. A més, ha apuntat que el programa d’esquerres que plantegen “no és viable” si volen respectar el sostre de dèficit que requereix la Comissió Europea.

Vehí ha repassat algunes de les propostes fetes pel candidat del PSOE a la investidura, Pedro Sánchez, i li ha retret no anar prou lluny en la derogació de la reforma laboral. “Apostem perquè la legislació laboral garanteixi drets i no condemni a la gent assalariada a la misèria”, ha assegurat. També ha retret que no es parlés de retirar el finançament dels centres escolars privats ni d’acabar amb les taxes universitàries. Ha criticat igualment que no es qüestionin les polítiques de deportació ni la llei d’estrangeria.

La diputada independentista ha recordat que la CUP s’ha presentat a les eleccions amb l’amnistia, la garantia de drets i l’autodeterminació com a pilars d’acció política. “Això va del dret a l’autodeterminació”, ha dit Vehí a Sánchez.

Després dels retrets de PP i Cs a les paraules de la diputada d’EH Bildu sobre Felip VI, Vehí ha dit compartir part del discurs de la diputada de Bildu sobre el fet que el discurs del Rei el 3-O va ser “autoritari” i “no propi d’una democràcia”. Unes expressions que han despertat malestar entre alguns diputats de la cambra, que han demanat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que obligués Mertxe Aizpurua a retractar-se’n. “Els cossos de seguretat formen part de l’aparell de l’Estat que nega sistemàticament els drets”, ha afegit Vehí.

Finalment, la cupaire ha demanat al PSOE no “banalitzar l’extrema dreta” i que no els posin “en el mateix sac”. Ha conclòs que per totes les raons esmentades, no votaran a favor de la proposta d’investidura. Vehí, però, ha estès la mà a les formacions d’esquerres i progressistes “contra la recentralització i la llibertat dels pobles de l’Estat”.

Sánchez insta la CUP a rebutjar la via unilateral

En el seu torn de rèplica a la intervenció de la diputada, Pedro Sánchez, ha demanat a la CUP que faci una “condemna absoluta de qualsevol tipus de violència” i rebutgi la via unilateral en la resolució del conflicte a Catalunya.

Sánchez ha rebutjat els qualificatius de “repressió” que els independentistes atribueixen a l’Estat i ha afirmat que el Tribunal d’Estrasburg va criticar “el trencament unilateral” de la “legalitat democràcia” per part del Parlament de Catalunya l’any 2017.

En aquest sentit ha insistit que ell “assumeix els errors propis i aliens” en la resposta al procés independentista i l’aplicació del 155, però “l’independentisme hauria de fer també una lectura autocrítica d’aquells mesos”.

A més, ha acusat Vehí de tenir una actitud “còmoda”, perquè “és antisistema” i no assumeix –segons ell– “les contradiccions per canviar aquest sistema”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs