Política

Autodeterminació i amnistia marquen el debut de la CUP

JxCat justifica el seu “no” a Sánchez per la falta de garanties i l’absència de judicialització del conflicte polític

ERC manté la seva abstenció i confia que Sánchez serà investit dimarts que ve

Samarreta rosa amb el siluetatge d’una figura –la de Pepa Flores com a Marisol– amb el lema “soy una obrera de la cultura” (sic) però ni un mot en català. La portaveu de la CUP al Congrés dels Diputats, Mireia Vehí, va mantenir l’amnistia dels presos polítics i exiliats i el dret a l’autodeterminació com a úniques vies per desencallar el conflicte polític d’Espanya amb Catalunya, segons va dir en la segona sessió del ple d’investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. “El dret de l’autodeterminació no és una quimera dels independentistes, és un dret que ja reconeixia la carta de les Nacions Unides el 1950”, va etzibar Vehí durant la seva intervenció, que va suposar el debut de la formació a Madrid. La diputada va denunciar la “violència contra el moviment independentista i contra la dissidència política” tot assegurant que Catalunya viu sota la doctrina del xoc: “Aquella que pretén resoldre per vies autoritàries i repressives allò que no es pot resoldre a les urnes.”

Per Vehí, el pacte entre el PSOE i ERC té “poc recorregut” perquè el diàleg no és viable “sense qüestionar el règim del 78” i, en aquest sentit, es va mostrar desconfiada. A més, es va referir a “la monarquia corrupta espanyola” i va corroborar les paraules de la diputada d’EH Bildu Mertxe Aizpurua, quan va qualificar el discurs del rei d’Espanya del 3 d’octubre del 2017 “d’autoritari i no propi d’una democràcia”.

Amb tot, la diputada va desitjar sort i encerts i va demanar als socialistes que “sàpiguen ser coherents amb el que un dia va ser el seu partit”.

La portaveu de la formació independentista també es va referir a la proposta de govern presentada pel PSOE i Unides Podem i en va destacar que “l’estabilitat pressupostària europea no permet la majoria de les propostes presentades.” En aquest sentit, es va referir al fet que la promesa de derogar la reforma laboral del 2012 “es limita només a tres articles i no tota la reforma laboral; tota la resta es manté en una tònica que manté la precarietat laboral”. Tampoc en habitatge i lloguer, segons la CUP, es força una regulació dels preus tenint en compte la possibilitat d’accedir de les persones i no pas des de l’òptica del mercat, “que ens expulsa”.

Vehí va denunciar: “El sou del rei i el sou dels militars estan establerts en el pressupost però el sou dels nostres avis depèn de l’IPC i de la seva sort depenent de la vida laboral que hagin tingut. I això ja sabem que vol dir que sobretot les dones que no han cotitzat per tasques de cura i de la llar seguiran tenint les pensions més baixes.”

“Coherència” de Borràs

De la seva banda, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va justificar el seu vot contrari a la falta de garanties per no judicialitzar el conflicte entre Espanya i Catalunya. Durant una roda de premsa posterior a la votació fallida, Borràs va assegurar haver trobat el candidat a la presidència “diferent” respecte a l’anterior legislatura però va confessar desconèixer quina “continuïtat” tindrà l’oferta de diàleg. Per Borràs, el no també és en “coherència” amb el mandat de l’1-O, per l’existència de “presos polítics, exiliats i represaliats” i en defensa de les institucions catalanes. La diputada catalana va criticar ahir que el respecte institucional a la cambra espanyola s’estigui “degradant”, davant els crits d’“assassina” i “terroristes” a la portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua Arzallus.

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, formació que va abstenir-se en la votació tal com havia anunciat, es va mostrar confiat que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, serà investit com a president del govern espanyol dimarts, segons l’ACN. Rufián va assegurar que Pedro Sánchez aconseguirà els suports necessaris “si no hi ha cap tamayazo” (amb referència a un episodi de transfuguisme viscut en el PSOE a l’Assemblea de Madrid), malgrat que hi va afegir que “de la dreta es pot esperar tot”, amb relació a les pressions del PP, Cs i Vox als diputats socialistes perquè canviïn el sentit del seu vot i impedeixin la investidura.

El pacte té poc recorregut perquè el diàleg no és viable sense qüestionar el règim del 78
Mireia Vehí
PORTAVEU DE LA CUP
Catalunya viu sota la doctrina del xoc, que pretén resoldre problemes per vies autoritàries
Mireia Vehí
portaveu de LA CUP
Sánchez està diferent a l’anterior legislatura però no sé la continuïtat de l’oferta de diàleg
Laura Borràs
portaveu de juntsxcat
El no a Sánchez és en coherència amb el mandat de l’1-O; pels presos polítics i pels exiliats
Laura Borràs
portaveu de juntsxcat
Pedro Sánchez serà investit dimarts si no hi ha cap ‘tamayazo’ però de la dreta es pot esperar de tot
Gabriel Rufián
PORTAVEU D’ERC
O s’atura institucionalment l’ambient guerracivilista o arribarà al carrer
Gabriel Rufián
PORTAVEU D’ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia