Política

El TC ordena al Suprem repetir la sentència contra assaltants de Blanquerna

El Constitucional considera que el TS va vulnerar el dret dels agressors quan els va elevar la pena per l’agreujant de discriminació ideològica

Els magistrats han aplicat la doctrina del TEDH en el cas Atutxa, per la qual un tribunal de segona instància no pot modificar la pena sense escoltar els interessats

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat la sentència del Tribunal Suprem (TS) que elevava les penes de presó els ultres que van assaltar violentament el centre cultural Blanquerna l’11 de setembre del 2013, mentre tenia lloc l’acte institucional de la Diada a Madrid, i insta el TS a dictar una nova sentència. Segons els magistrats del TC, l’alt tribunal va vulnerar els drets dels agressors en contemplar l’agreujant de discriminació ideològica.

En la seva primera reunió d’aquest any, el ple del tribunal de garanties ha estimat parcialment el recurs d’empara dels assaltants en considerar que es va vulnerar el seu dret fonamental a la tutela judicial efectiva. El TC considera que “s’han vulnerat els drets a un procés amb totes les garanties i a la presumpció d’innocència” pel fet que es va aplicar a alguns dels assaltants “l’agreujant d’haver comès el delicte per discriminació ideològica” així com l’agreujant “del delicte de danys per recaure en béns d’ús públic”.

És per això que el Constitucional anul·la la sentència del Suprem i l’insta a dictar-ne una de nova que no vulneri el dret a un procés amb totes les garanties i a la presumpció d’innocència.

Per contra, el TC rebutja les invocacions al dret a la llibertat ideològica i a la llibertat d’expressió realitzades per tres demandants.

El tribunal ha fet pública aquest dimarts la decisió del ple però la sentència amb l’argumentació no es coneixerà fins d’aquí a uns dies.

Doctrina Atutxa

Fonts jurídiques han informat a Efe que els magistrats han aplicat en aquesta sentència la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans arran del conegut com a cas Atutxa –en relació amb l’expresident de Parlament Basc Juan María Atutxa–, que va establir que un tribunal de segona instància (en aquest cas el Suprem) no pot modificar la pena basant-se en circumstàncies subjectives que concerneixen als interessats sense escoltar-los.

El Suprem va elevar les penes imposades inicialment per l’Audiència de Madrid als 14 ultres en aplicar-los l’agreujant per actuar per discriminació ideològica. La Sala Penal del TS va considerar que l’actuació dels acusats comportava intolerància cap a la ideologia catalanista i els va imposar penes que oscil·laven entre els 3 anys i 11 mesos i els quatre anys i dos mesos de presó.

Prèviament, el TC ja havia suspès cautelarment l’ingrés a presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona