Política

Els Estats Units i la Xina acorden una treva després de divuit mesos de tensió

Pequín es compromet a comprar béns nord-americans i Washington rebaixa els aranzels

Les dues potències ajornen un nou pacte comercial definitiu

El president nord-americà, Donald Trump, va segellar ahir amb el vice-primer ministre xinès, Liu He, en una cerimònia a la Casa Blanca, la primera fase de l’acord comercial entre els Estats Units i la Xina, que suposa una treva després de divuit mesos de tensions comercials entre les dues potències.

Trump va dotar de la màxima solemnitat un acord que va qualificar de “pas transcendental” per a un “futur comercial just i recíproc” entre Washington i Pequín, i no es va estar de contraposar aquest pacte amb l’actuació dels demòcrates al Capitoli, que es disposaven a engegar el judici polític contra ell al Senat. El president nord-americà va descol·locar tothom amb un acte llarguíssim en què va expressar l’agraïment, un per un, amb acudits inclosos, a tots els qui han col·laborat per fer possible l’acord.

Menys expressiu va ser Liu, que va llegir una carta del president xinès, Xi Jinping, que destacava que la signatura de l’acord “és bona per a la Xina, per als Estats Units i per al món”, i va expressar la seva confiança que les relacions entre els dos països seran “de mútua confiança i cooperació”. Tot i que al principi Trump havia avançat que Xi participaria en la ratificació de l’acord comercial, Pequín finalment va enviar Liu a la cerimònia a la Casa Blanca.

Segons l’acord, la Xina es compromet a comprar béns nord-americans per valor d’uns 200.000 milions de dòlars en dos anys, entre els quals 50.000 milions en productes agrícoles, 50.000 milions en energia i 75.000 milions en manufactures, mentre que els EUA rebaixen a la meitat, fins al 7,5%, els aranzels imposats a importacions xineses per valor de 120.000 milions de dòlars. Trump va explicar que els aranzels es mantenen en vigor com a element de negociació de cara a la segona fase del pacte comercial.

El secretari del Tresor, Steven Mnuchin, va assenyalar que la nova fase de negociacions comercials podria segmentar-se en “fase 2A, 2B, 2C”, encara sense data, que abordaran les queixes dels EUA sobre robatori de propietat intel·lectual. Les negociacions entre les dues parts han tingut diversos ensurts, amb informacions contradictòries i crítiques velades des que a l’octubre es va anunciar un principi d’acord.

Les tensions comercials entre les dues principals economies mundials, que van començar l’any passat, han tingut profundes conseqüències. En les últimes previsions de creixement mundial, publicades a l’octubre, el Fons Monetari Internacional (FMI) rebaixava les projeccions d’expansió al 3% per al 2019, dues dècimes menys que al juliol, llastrades pels dubtes que ha generat la disputa.

LES XIFRES

200.000
milions
de dòlars s’haurà de gastar la Xina en béns nord-americans, segons l’acord anunciat ahir.
7,5
per cent
seran els aranzels que els EUA imposaran als productes xinesos, la meitat del que s’havia previst.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia