Política

Guanyar temps per a Torra

Torra recorre contra l’ordre de la junta electoral, en recusa els membres i reafirma que continua sent diputat

Torrent convoca la mesa i el ple del Parlament dilluns

Els partits negocien una via que no posi en perill les institucions

Torra adverteix d’accions legals per un delicte de “coaccions”

L’activitat parlamentària continua el calendari previst i la judicial també fa el seu camí. El president Torra reafirma que és diputat i el president del Parlament, Roger Torrent, es va limitar ahir a convocar per a dilluns a les tres de la tarda el ple ajornat dimarts passat pel temporal de llevant. A les bambolines, reunions per consensuar abans de dilluns una sortida que no malmeti les institucions.

Malgrat la immediatesa que reclamava la Junta Electoral Central per retirar les credencials a Torra, Torrent només hi ha afegit un imprevist: la convocatòria dilluns, tres hores abans del ple, de la mesa del Parlament. Sobre la taula, de nou la inhabilitació de Torra avalada aquest cop per l’última resolució del Tribunal Suprem, que no veu necessari esperar que la sentència contra el president de la Generalitat sigui ferma per destituir-lo com a diputat tal com disposen l’Estatut d’Autonomia, el reglament de la cambra catalana i la llei de presidència. En aquest sentit, el Suprem avala la resolució de la Junta Electoral Central i la de la demarcació de Barcelona.

Aquesta última va ser recorreguda en contra ahir mateix pel president de la Generalitat. En l’escrit, el cap de l’executiu reitera que la junta electoral provincial no és competent per decidir la incompatibilitat dels parlamentaris autonòmics i que en aquest cas Catalunya ja té legislació pròpia que regeix aquest regim d’incompatibilitats i que “no té relació amb la llei electoral”, sinó que és competència de la Generalitat. A més, assegura que no és necessària l’expedició de credencials, ja que “no existeix cap vacant” i que l’aplicació de l’ordre de la junta electoral comportaria “una flagrant vulneració dels drets fonamentals” de Torra, concretament els de participació política i de llibertat ideològica i de reunió. Arran d’aquesta situació, el president reclama, a través d’aquest nou escrit, que es declari nul el recurs de la JEC.

El text també afegeix la recusació d’alguns dels membres de la Junta Electoral Central i els qüestiona la seva imparcialitat, ja que recorda que alguns d’ells ja van intervenir en la seva denúncia i posterior judici davant del TSJC en el cas pel qual va ser jutjat i condemnat. Posa especial atenció en el membre de la junta Carlos Vidal per “amistat íntima o enemistat manifesta”, s’apunta en l’escrit, en el qual s’aporten algunes piulades a les xarxes socials d’aquesta persona contra Carles Puigdemont.

Amb aquesta via judicial encara oberta, el president del Parlament ahir convocava els membres de la mesa per decidir sobre la inhabilitació de Torra, i encara més després que Ciutadans i el PP hagin presentat un escrit perquè s’executi l’ordre de la JEC. El PSC, en canvi, mantenia la necessitat que els serveis jurídics de la cambra elaboressin un nou informe en resposta a la resolució del Suprem suspenent les mesures cautelars i validant la inhabilitació. Fonts dels serveis jurídics indicaven que, arribats a aquest punt, la solució és política.

El president del Parlament, de moment, no ha reclamat un nou informe als lletrats i dilluns al matí la mesa, i sobretot el seu president i els secretaris, que són els que signen les actes de cada ple, haurà de decidir si validarà i donarà per bons un ple i unes votacions en les quals hagi votat el president Quim Torra. Una decisió que podria deixar entre les potes dels cavalls el mateix Torrent (ERC) i els secretaris Eusebi Campdepadrós (JxCat) i Ruth Ribas (ERC). S’hi afegiria el vicepresident Josep Costa (JxCat), que ahir assegurava que la decisió del Suprem no havia propiciat cap canvi i que, si be validava una actuació de la JEC, aquesta no és competent, sempre segons aquest vicepresident, per retirar l’acta a cap diputat, per la qual cosa, hi afegeix, Torra continuarà sent diputat recollint també la ratificació que el ple del Parlament va aprovar el 4 de gener.

El focus sobre els republicans era ahir evident; però, tot i les reunions que se succeïen de bon matí a la seu d’ERC per fixar una posició, els republicans guardaven un silenci sepulcral fins i tot a les xarxes socials. Al migdia, des del Departament de la Presidència de la Generalitat s’emetia una nota per denunciar “les pressions” a les quals es pretén sotmetre el president Torrent i altres membres de la cambra que en defensen la sobirania. L’escrit no citava els autors d’aquestes pressions, però la queixa era suficientment dura per anunciar la possibilitat de presentar “accions legals” per un presumpte delicte de “coaccions ”.

Mentrestant, els partits negocien com sortir-se’n. Tot i que les relacions entre els socis de govern (JxCat i ERC) no són bones, no sembla que cap de les dues forces aposti per eleccions anticipades, com sí que ho ha fet la CUP davant el que considera que és la “culminació de la legislatura”.

Solució Venturós

La CUP s’ha mostrat partidària d’establir un pacte entre les forces polítiques com el que es va fer a Berga quan l’alcaldessa, Montse Venturós, va ser inhabilitada. Les forces municipals van pactar no substituir-la i mentrestant l’edil dels anticapitalistes maniobrava a l’ombra sense signar documents ni votar. Una decisió que llavors va ser força criticada tant per JxCat com per ERC. Aquests dos partits, en canvi, no volen sentir a parlar encara d’eleccions anticipades i així ho ha confirmat Torra, l’únic amb potestat per fer-ho si abans no se li retira. En l’horitzó més immediat, JxCat i ERC tenen l’aprovació d’un pressupost, i els republicans hi han d’afegir, a més a més, el seu pacte amb el govern espanyol per garantir estabilitat a canvi d’una sortida al conflicte polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia