Política

La junta electoral provincial desestima el recurs de Torra

L’organisme sosté que l’apel·lació no té “fonament” i ratifica que el president ha de deixar l’acta de diputat

El govern estatal insta el Parlament a no actuar d’esquena als manaments judicials

La junta electoral provincial (JEP) va desestimar ahir el recurs presentat divendres pel president de la Generalitat contra una resolució anterior que l’obliga a deixar la seva acta de diputat. La tesi de Quim Torra és que aquesta és una potestat que correspon al Parlament, i no a un òrgan administratiu. En el seu pronunciament, però, la JEP sosté que l’apel·lació del cap de govern no té “fonament”, ja que planteja les mateixes qüestions que ja han estat objecte d’un recurs anterior a la Junta Electoral Central (JEC), que està pendent de sentència davant del contenciós administratiu del Tribunal Suprem, i que ja li va ser denegat. Amb aquesta decisió, la junta provincial manté el termini donat en el seu dia de 48 hores perquè el secretari del Parlament informi de quin membre de la llista de JxCat serà el substitut de Torra. En cas que no es rebi resposta, l’ens emetrà un manament d’ofici i lliurarà la credencial de diputat al següent integrant de la candidatura per ordre d’inscripció.

En el seu l’escrit d’al·legacions, el president català argumentava, entre altres raons, que l’Estatut no obliga que el règim d’incompatibilitats dels diputats al Parlament es reguli per legislació electoral, i remarcava que la Generalitat ha exercit aquesta competència exclusiva per establir un sistema propi. A més, indicava que la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras “dona valor al vincle de la persona que accedeix al càrrec de diputat amb la pròpia institució parlamentària”.

Mentrestant, en el front polític JxCat, ERC i la CUP continuen intentant trobar una fórmula perquè Torra pugui participar en el ple de demà sense que això tingui conseqüències legals. En aquest context, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va manifestar ahir, després d’una visita per diversos municipis afectats pel pas del temporal, que “dona per fet” que la cambra “respectarà les decisions i els pronunciaments judicials” en la resolució que adopti sobre la condició de Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia