Política

ERC, JxCat i la CUP faran una plantada avui al rei en l’obertura de les Corts

Felip VI obre la catorzena legislatura enmig d’una polèmica amb la Guàrdia Civil

Podem s’examina de sentit institucional després de no aplaudir el 2016

“L’únic rei que reconec té 5 anys, pesa 20 quilos i espero que ara sigui al col·legi.” Aquesta va ser la frase de presentació de Gabriel Rufián al Congrés quan el gener del 2016 hi va debutar com a diputat. Quatre anys després, el rei Felip VI, que no va gosar trepitjar el Congrés en la tretzena legislatura pel risc de repetició electoral que observava, obrirà avui la catorzena legislatura espanyola i ho farà sense trobar a l’hemicicle mig centenar de diputats que el plantaran.

Entre els que no hi seran hi ha els diputats d’ERC, JxCat i la CUP. Una hora abans de l’acte, Gabriel Rufián, Laura Borràs i Mireia Vehí acudiran a la sala de premsa del Congrés per llegir un manifest conjunt i detallar els motius de la seva absència, entre els quals hi ha des de ser un cap d’estat no votat fins al discurs del 3 d’octubre. En ple divorci públic de JxCat i ERC al Parlament, els tres partits independentistes assajaran avui un format unitari junt amb el basc Oskar Matute (EH Bildu) i el gallec Néstor Rego (BNG).

Com que es tracta d’un acte oficial tenyit de solemnitat, el Congrés acollirà diputats i senadors, però mai abans havia tingut tants electes d’arrel republicana que vulguin plantar Felip VI. Gràcies a la pluralitat de les urnes del 10 de novembre, avui faltaran al ple els 13 diputats i 15 senadors d’ERC, els vuit diputats i cinc senadors de JxCat (8) i els diputats cupaires Mireia Vehí i Albert Botran. El d’avui serà el primer acte en què Podem –i sobretot Pablo Iglesias com a vicepresident segon– passa l’examen del seu sentit institucional i haurà de dirimir si continua sense aplaudir el rei, com va fer el 2016 en el mateix acte.

Des que el 2016 el rei Felip VI es va negar a rebre Carme Forcadell com a presidenta del Parlament i va preferir l’enviament d’un correu electrònic, ERC ha plantat el monarca sistemàticament en totes les tandes de consultes a La Zarzuela. “No el reconeixem com a interlocutor”, sosté Rufián. ERC va afermar el seu vet encara més des del discurs del 3 d’octubre del 2017. A JxCat, en canvi, Borràs sí que ha preferit visitar el monarca per portar a La Zarzuela la incomoditat d’escoltar que hi ha presos i exiliats al seu regne.

L’obertura solemne que protagonitzarà Felip de Borbó arriba en un moment convuls a la Casa del Rei pel malestar que hi ha amb ell a la Guàrdia Civil i que s’han encarregat d’airejar fins a tres associacions policials. L’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), l’Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) i Unió de Guàrdies Civils (UnionGC) sostenen que els agents del servei de seguretat de la Casa del Rei “veuen freqüentment lesionats els seus drets laborals”, tot i que no gosen denunciar “per por de ser rellevats en el seu destí”.

Les queixes dels guàrdies civils arriben fins i tot a denunciar la manera aleatòria amb què es creen les comissions de servei a l’estiu a Mallorca. El servei de seguretat que envolta el monarca es guia per l’“absoluta discrecionalitat” per part del comandament, que té total autoritat per rellevar un agent que perdi la seva confiança i això el deixa sense destí, fet que té un cost familiar i econòmic, segons les associacions.

LA FRASE

No el reconeixem [Felip VI] com a interlocutor
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona