Política

Urkullu avança les eleccions i les allunya de les catalanes

Els comicis al Parlament basc, previstos per a la tardor, se celebraran el 5 d’abril

El lehendakari considera que el clima electoral “ instal·lat” al País Basc complica l’aprovació del nou pressupost

Les eleccions autonòmiques basques, inicialment previstes per a la tardor, s’avancen al pròxim 5 d’abril, segons va anunciar ahir el lehendakari, Iñigo Urkullu, en una compareixença de premsa extraordinària a la seu de la Presidència, a Vitòria.

Envoltat per consellers del govern de coalició PNB-PSE, el lehendakari va justificar l’avançament pel clima electoral que, segons va dir, “s’ha instal·lat al País Basc”, cosa que faria “molt difícil” aprovar els projectes ara en tramitació al Parlament basc. La decisió, hi va afegir Urkullu, s’ha pres “en benefici de la societat basca”, ja que permet estalviar-li “una campanya permanent de vuit mesos” si s’hagués mantingut el calendari original.

D’aquesta manera, va continuar, a Vitòria hi haurà un nou govern abans de l’estiu, fet que facilitarà encarrilar la tramitació del pressupost de l’any vinent. A preguntes dels periodistes, Urkullu va reconèixer que aquest avançament també ha estat motivat per la “situació general a l’Estat i per com el cas de Catalunya podria afectar el govern espanyol i, de rebot, la resta d’institucions” estatals. Després, però, ho va matisar tot recordant que encara no hi ha data per als comicis catalans: “No em puc veure condicionat per una cosa que no sé.”

Fent balanç de la gestió, Urkullu no considera un “fracàs” del seu govern que el Parlament basc no hagués aconseguit aprovar un text articulat de reforma de l’Estatut de Gernika perquè –va assegurar– això correspon al legislatiu i va donar valor a l’acord de la ponència entre els experts dels grups (PNB, PSE i Elkarrekin Podem). També va reconèixer haver-se sentit “molt còmode”, durant l’actual legislatura, amb un govern de coalició entre el PNB i el PSE tot i estar en minoria a la cambra. Abans de fer-ne l’anunci públic, Urkullu va comunicar a Quim Torra i a Pedro Sánchez l’avenç electoral i també als presidents de Galícia i Navarra, Alberto Núñez Feijóo i María Chivite, respectivament.

Els gallecs les fan coincidir amb les basques

Redacció

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va confirmar ahir que les eleccions gallegues s’avançaran de la tardor al pròxim 5 d’abril. Hores després de la compareixença pública del lehendakari Urkullu per explicar l’avenç electoral al País Basc, Feijóo, del Partit Popular, va convocar els mitjans de comunicació de manera “immediata” per fer públic el seu propi anunci. D’aquesta manera, bascos i gallecs votaran alhora per quarta vegada consecutiva, després d’haver coincidit el 2009, el 2012 i el 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur