Política

El Tribunal Europeu de Drets Humans exculpa ara Espanya de dues “devolucions en calent” a la tanca de Melilla

L’alt tribunal d’Estrasburg havia condemnat l’Estat, però el govern de Rajoy va recórrer el cas a la sala gran

Amnistia Internacional veu l’aval del TEDH a les devolucions en calent d’Espanya com “un cop als drets dels refugiats”

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha exculpat Espanya de dues “devolucions en calent” a la tanca de Melilla.

L’alt tribunal d’Estrasburg havia condemnat l’Estat espanyol l’octubre del 2017, però el govern de Mariano Rajoy va recórrer el cas a la sala gran de la institució, que ara li ha donat la raó.

Aquesta màxima instància ha conclòs que no es van violar els drets fonamentals de dos ciutadans de Mali i Costa d’Ivori que la Guàrdia Civil va retornar al Marroc després de saltar la tanca de Melilla sense identificar-los. El TDEH considera que tots dos “no van utilitzar les vies d’entrada oficial que existien per entrar al territori espanyol legalment” i, per això, creu que les devolucions van ser “conseqüència de la seva conducta”.

Els dos afectats van denunciar al TEDH el 2015 la irregularitat d’aquesta expulsió col·lectiva per part de les autoritats espanyoles. El 3 d’octubre del 2017, el TEDH de manera unànime els hi va donar la raó argumentant que el Conveni Europeu de Drets Humans prohibeix les expulsions col·lectives d’estrangers.

Poc després, però, el govern de Mariano Rajoy va recórrer la decisió exigint que la sala gran del TEDH examinés el cas. Ara, la sala gran del TEDH constata que Espanya va establir el 2014 una oficina per registrar peticions de refugiats a Beni Enzar, una localitat marroquina fronterera amb Melilla i el TEDH no veu motius per dubtar que existia “una possibilitat real” per fer aquestes sol·licituds i que “només el fet” que se’n presentessin poques no significa que l’estat espanyol no proporcionés un accés “efectiu” a la seva oficina d’asil al Marroc.

Amb tot, el TEDH remarca que aquesta sentència “no qüestiona l’ampli consens internacional” que els estats han de complir amb el principi de “no-devolució”. Aquest principi del dret internacional garanteix que cap estat pot retornar a ningú al seu país d’origen quan hi ha motius suficients per creure que la seva vida pot estar en perill.

D’altra banda, Amnistia Internacional ha assegurat que l’aval del Tribunal Europeu de Drets Humans a dues devolucions en calent realitzades per Espanya és “un cop als drets dels refugiats i dels immigrants”. La investigadora sobre aquest tipus de drets de l’ONG, Anna Shea, veu la sentència d’aquest dijous “molt decebedora”. “Les persones han de tenir accés als procediments d’asil i a recórrer qualsevol decisió independentment de com hagin entrat al país”, ha defensat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul