Política

L’agenda de Sánchez resta dies per a la data de la mesa

Els consells de ministres del 18 i el 25 i el consell europeu del 20 deixen tot atapeït fins al 27 de febrer per crear la taula

Felip VI seurà dimarts amb el president i els seus ministres a La Zarzuela

El mes de febrer trepitja avui ja el seu equador i la mesa entre governs que van pactar el PSOE i ERC com un dels requisits per a l’abstenció a la investidura i que haurà de néixer en quinze dies es va quedant amb poc espai per culpa del calendari de Pedro Sánchez. Amb els consells de ministres ja traslladats definitivament als dimarts, el mateix dia en què el Congrés dels Diputats també celebra el ple, els dies 18 i 25 de febrer ja se situen ara per ara fora del calendari. Però és que, a més, el president del govern espanyol també afrontarà una cita internacional el dijous 20 a Brussel·les amb el consell europeu extraordinari en què els caps d’estat o de govern debatran el pressupost a llarg termini de la UE per al període 2021-2027. Ras i curt: el febrer avança i el pes del calendari estatal va restant dies per a la creació d’una mesa que inicialment havia de néixer en els quinze dies posteriors al nou govern –el termini vencia el 29 de gener– i que ara lluita a contrarellotge per complir la paraula de Sánchez de ser una realitat abans que el febrer expiri. “No hi ha una data exacta”, va admetre el vicepresident Pere Aragonès ahir a la Ser

Segons apunten fonts de La Moncloa, tant la data com el lloc de la primera reunió de la mesa encara són objecte de negociació entre els equips del govern espanyol i de la Generalitat. L’únic segur, ara per ara, és que la reunió inaugural oferirà la imatge d’una mesa copresidida per Sánchez i Quim Torra, amb el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, i el vicepresident Pere Aragonès.

La resta dels integrants no és un serrell tancat, perquè les dues delegacions han de preveure qui seurà com a cap de taula a partir de la segona reunió, quan la presència excepcional de Sánchez i Torra deixi pas a reunions successives en què ja hi hagi ministres i consellers del mateix ram. “Si a la mesa un dia es parla de justícia, hi serà la consellera Ester Capella i el seu homòleg el ministre Juan Carlos Campo. El que marqui la lògica”, cita com a exemple Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al Congrés i dissenyador de la mesa.

Tot atapeït fins al 27-F

El fet que Sánchez vulgui ser un dels caps de taula de la cita inaugural és el que precisament resta dies al calendari per l’atapeïda agenda oficial de La Moncloa. Fins a l’extrem que, si es descarten els dimarts pels consells de ministres i els dimecres 19 i 26 per la sessió de control al Congrés, els primers dies nets a l’agenda irrompen ja a finals de mes i una de les primeres dates hàbils seria el dijous 27 de febrer.

Felip VI i els republicans

Dimarts, La Zarzuela obre les seves portes al govern i Felip VI hi presidirà la reunió del Consell de Ministres per primera vegada amb Sánchez de president. Si bé Felip VI ja va presidir un Consell de Ministres amb Mariano Rajoy el 18 de juliol del 2014, ara la cita té una doble particularitat: presidirà la reunió d’una coalició i en la qual hi ha republicans com ara el vicepresident segon, Pablo Iglesias, i el ministre de Consum i líder d’IU, Alberto Garzón. D’acord amb l’article 62 de la Constitució (apartat G), correspon al rei “ser informat dels assumptes d’estat i presidir, a aquests efectes, les sessions del Consell de Ministres, quan ho estimi oportú, a petició del president del govern”.

Dilluns, el dia abans de la foto de la coalició d’esquerres amb el rei, Sánchez tindrà una reunió a La Moncloa amb el líder del PP, Pablo Casado, amb qui vol sondejar si hi ha marge d’arribar a algun pacte d’estat. Tot i que un afer pendent és la renovació del poder judicial –el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) està caducat des del desembre del 2018–, el PP prefereix no signar res amb Sánchez perquè ara té Iglesias en el govern, té la pressió de Vox, i el bloqueig perpetua els magistrats conservadors com ara Carlos Lesmes sine die. Casado vol imposar límits a Sánchez en la mesa política i impugna que reconegui Torra, quan per al PP és ja “expresident de Catalunya”.

LA FRASE

No hi ha una data exacta per a la mesa. És un pas important
Pere Aragonès
vicepresident de la generalitat

El Suprem sospesa exigir el suplicatori de Borràs

Que la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, no acudís a la citació que tenia ahir al Tribunal Suprem per declarar voluntàriament pel cas relacionat amb l’Institut de les Lletres Catalanes (ILC) –presumptes irregularitats en contractes del 2013 al 2018– no ha quedat en res. Segons van indicar fonts judicials, el Tribunal Suprem estudia des d’ara demanar el suplicatori al Congrés dels Diputats per poder procedir contra Borràs i forçar-la a declarar, ja que ella és aforada.

Després que Laura Borràs esperés fins a dos quarts de deu de la nit de dijous per desvelar que divendres no acudiria a la cita del Suprem, el magistrat instructor del cas, Eduardo de Porres, té ara la tramitació del suplicatori com a instrument per portar la diputada a declarar. Fins i tot ho podria fer abans de la pràctica d’altres diligències, com seria cridar a declarar Isaías Herrero, la persona amb la qual el jutge creu que Borràs hauria “defraudat” l’Institut de les Lletres Catalanes quan ella n’era la presidenta. La via és que De Porres sol·liciti a la sala penal del Suprem, presidida per Manuel Marchena, que tramiti el suplicatori al Congrés.

La portaveu de JxCat podria haver d’afrontar el tràmit pel qual el Congrés ja va procedir amb Francesc Homs. Borràs denuncia les “irregularitats” del cas i que s’actua contra ella pel fet de ser “una conocida independentista”, com apareix citada a la causa, i perquè al darrere hi ha el fiscal Javier Zaragoza, assot del procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia