Política

La fiscalia es querella contra el cap de l’oficina de Puigdemont

Acusa Josep Lluís Alay de malversació per haver gastat uns 5.000 euros en un viatge a Nova Caledònia el 2018

Responen que és “oficial i justificat” i que “continua la persecució” a l’entorn de l’expresident

La fiscalia de Barcelona va informar ahir que ha presentat una querella per malversació de fons públics contra l’historiador Josep Lluís Alay, a qui acusa d’haver gastat prop de 5.000 euros en un viatge a Nova Caledònia el novembre del 2018 com a representant de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont. També s’acusa la secretària general de Presidència, Meritxell Masó, d’haver-ho autoritzat. L’oficina de l’expresident sosté que el viatge és “oficial i està justificat”, ja que era amb motiu de la celebració del referèndum d’autodeterminació de l’arxipèlag francès i hi havia estat convidat oficialment pel Front d’Alliberament Nacional de Canac Socialista (FLNKS). I es va acusar la fiscalia de “continuar una persecució contra l’entorn de l’expresident Puigdemont”.

La querella anirà a càrrec de la titular del jutjat d’instrucció 28 de Barcelona, que ara decidirà si hi ha indicis de delicte i cita Alay i Masó a declarar com a investigats.

En el seu escrit, la fiscal Teresa Duerto exposa que es van obrir diligències d’investigació el setembre del 2018 per aclarir si el nomenament d’Alay, al juliol, respectava les funcions que marca la llei com ara “donar cobertura a les necessitats personals i polítiques de l’expresident”. La llei i el posterior decret que regulen des del 2003 les prerrogatives dels expresidents de la Generalitat estableixen que podran disposar d’una oficina amb tres persones adscrites al seu servei a càrrec de l’erari públic, com a personal eventual del Departament de la Presidència, i amb una dotació pressupostària per a despeses d’oficina, atencions de caràcter social i, si cal, despeses per al lloguer d’immobles. La fiscal detalla que actualment es destinen uns 180.000 euros anuals a les quatre oficines d’expresidents que existeixen.

Per la fiscalia, el viatge a Nova Caledònia no encaixa en aquestes funcions i acusa Alay “d’abusar de la seva condició” i de fer pagar a la Generalitat els 4.580 euros que li va costar el viatge, més 337 euros en dietes, a banda dels peatges per anar a la presó de Lledoners, que l’oficina de Puigdemont xifra en 11 euros. L’oficina de l’expresident va denunciar que la fiscal, “directament o indirectament”, s’ha gastat en la investigació “molts més diners públics dels que s’acusa Alay d’haver malversat”. I que iniciaran “un tràmit legal per demanar explicacions per aquest tipus d’investigacions prospectives a càrrec de tots els contribuents”.

Precisament, divendres passat, l’Audiencia Nacional va acordar l’arxivament de la causa penal per encobriment contra Alay per haver acompanyat Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya el 2018, mentre que els dos agents dels Mossos d’Esquadra que viatjaven amb l’expresident estan a un pas d’anar a judici. També es va arxivar l’acusació contra l’empresari i senador de JxCat Josep Maria Matamala.

LA XIFRA

4.917
euros
es van destinar en el viatge a Nova Caledònia i la manutenció, a banda d’11 euros dels peatges a Lledoners.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió