Política

ERC, PSOE i comuns diuen a JxCat que la via és el diàleg

Rebaten les crítiques de Ponsatí i refermen l’aposta per la mesa de negociació oberta, mentre que Torra evita referir-s’hi

Vilalta adverteix Sánchez que només si hi ha avenços continuarà la legislatura

L’aposta pel diàleg per resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat és vigent i inequívoca. Així s’hi van voler refermar totes les parts assegudes a la mesa endegada dimecres passat entre els dos governs –totes, tret del president Quim Torra, que, encara a la Catalunya del Nord, ahir va evitar referir-s’hi durant una visita al camp de presoners de Ribesaltes, on només va fer una crida genèrica “a la llibertat, la pau i la justícia”– després de les ovacionades crítiques llançades dissabte al migdia per l’exconsellera Clara Ponsatí en el multitudinari acte del Consell per la República a Perpinyà, en què va qualificar la mesa de diàleg de simple “enganyifa” perquè Pedro Sánchez guanyi temps. Una posició, per cert, que també va secundar la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie. Després que ja dissabte a la nit ERC contestés que ells sí que volen intentar “aprofitar l’oportunitat” oberta, ahir el mateix president espanyol, en un acte de precampanya al País Basc, també hi va sortir al pas, això sí, en una al·lusió implícita. “El diàleg, a pesar de les travetes i els obstacles, s’obrirà pas per sobre de l’entossudiment”, va proclamar. Mentrestant, els comuns exigien a JxCat que aclareixi la seva posició.

La mateixa nit de dissabte, a TV3, la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va evitar desautoritzar l’estirabot de Ponsatí, però va deixar clar que no comparteix la seva posició. “Nosaltres no volem renunciar al diàleg ni a la negociació, ni a una taula que permeti apostar per la política”, replicava, i recordava que “ha costat molt” fer seure el govern espanyol, i que ara cal intentar aprofitar-ho per assolir acords que avancin cap a l’autodeterminació i l’amnistia. Això sí, la dirigent republicana apostava per combinar-ho amb mobilitzacions com la de Perpinyà, que evitava acusar de partidista, i a la qual es felicitava que anés “tantíssima gent” per tornar a mostrar al món la força de l’independentisme. “S’han de combinar les dues coses, encara que som escèptics i sabem que el diàleg potser no donarà tots els fruits”, matisava, això sí. Vilalta, en aquest sentit, va deixar clar que no es refia “al 100%” de Sánchez, i que ja se sap “com les gasta” el govern espanyol, tenint en compte el llarg historial de promeses i acords incomplerts. Per això aprofitava per enviar un avís contundent: “No estem aquí perquè ens prenguin el pèl ni per perdre el temps.” Una proclama que traduïa en una advertència explícita, respecte a si donaran suport al pressupost de l’Estat: “Si la mesa s’encalla i no avança, la legislatura s’haurà acabat. Tot ha d’anar caminant en paral·lel.” En tot cas, Vilalta troba la primera reunió de dimecres un “bon punt de partida”. De tota manera, va dir que en la pròxima reunió, prevista a Barcelona aquest mes, confia “començar a tenir” propostes del govern espanyol, després de constatar que els 44 punts que oferia negociar s’han de tractar a banda, en la comissió bilateral ordinària, i hi va afegir que no veu cap raó per la qual l’ara processat Josep Maria Jové no pugui continuar assistint-hi.

Mentrestant, Sánchez es va presentar ahir com l’opció centrada i, sense citar-los, es va desmarcar tant de la posició de Ponsatí com de la del PP de Pablo Casado –que ahir en la precampanya gallega va tornar a carregar contra la taula de diàleg perquè “juga amb la igualtat” de tots– i va advocar per “deixar enrere” l’època dels greuges i els enfrontaments, i de la “política de l’ull per ull”. “Deu anys després hi ha gent als dos extrems que continua volent abonar la confrontació, la brega i la lluita, oblidant-se del rastre de frustració i fracàs que han provocat, començant fins i tot per ells mateixos”, va denunciar, en una crítica velada a Puigdemont, que, tot i que no es va referir dissabte a la mesa de diàleg, sí que va cridar a preparar-se per a un nou embat. “Davant d’aquests extrems, que representen societats minoritàries i que no accepten la diversitat i la pluralitat, hi ha una majoria de gent al conjunt d’Espanya que vol viure en tolerància, respecte i integració”, va dir.

Pel seu cantó, des de Badalona, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, acusava ahir Puigdemont d’“insistir en vies que ja s’han demostrat esgotades”, i no estalviava dures crítiques al principal grup del govern català. “JxCat encara no és conscient que estem en una nova etapa política al nostre país; per tant, li diem que ha de triar si vol estar amb el diàleg o amb els enemics del diàleg”, va etzibar, i li va retreure que “no pot ser que amb un peu estiguin a la mesa de negociació i amb l’altre peu vulguin fer la traveta per fer descarrilar l’única oportunitat històrica que tenim per solucionar el conflicte polític” a Catalunya.

LES FRASES

La concòrdia vencerà la confrontació i la crispació imperants en la darrera dècada
Pedro Sánchez
president del govern espanyol
No pot ser que JxCat un dia digui que no s’aixecarà de la mesa de diàleg i l’endemà, que és un engany
Joan Mena
portaveu catalunya en comú
Madrid i Perpinyà, diàleg en una mà i mobilització en l’altra. De la combinació en pot sortir la victòria
Marta Vilalta
secretària gral adjunta d’erc

CUP: “El de Perpinyà va ser un acte electoral”

La CUP no va assistir a l’acte del Consell per la República dissabte a Perpinyà en considerar que arribava “en el context d’una campanya electoral”, segons va exposar ahir la portaveu del secretariat nacional, Maria Rovira. “Tots som conscients que està sobre la taula des del moment que el president diu que convocarà eleccions després de l’aprovació dels pressupostos”, va justificar. A més, després que un portaveu de Poble Lliure, un dels principals corrents de la CUP, afirmés que “l’esquerra independentista i combativa havia de ser a Perpinyà”, Rovira va respondre que “no era el més adequat”. “Era un acte electoral que inicialment potser no estava pensat perquè fos així, però que finalment, sí”, cloïa. En tot cas, la portaveu refermava ahir la “màxima solidaritat antirepressiva” amb els presos i els exiliats “com a CUP, com a esquerra independentista i com el conjunt d’organitzacions que formen part de la candidatura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia