Política

El Iemen entra en el sisè any de guerra més debilitat que mai

Un repunt de l’hostilitat amenaça els avenços cap a la pau

La violència dessagna la població, que viu una crisi humanitària

El país afronta més vulnerable una situació crítica com l’arribada de la Covid-19

El Iemen, un dels països més pobres del món, ha entrat en el sisè any de guerra amb un repunt de les hostilitats que amenaça de fer naufragar els contactes per aconseguir posar fi a un conflicte que ha provocat la pitjor crisi humanitària del planeta, segons l’ONU. Uns 24,4 milions de persones (més del 80% de la població) depenen de l’ajuda humanitària per sobreviure. Una ajuda molt difícil de fer arribar pel bloqueig aeri de facto que estableix la coalició liderada pels saudites i que impedeix l’arribada d’avions, excepte els de l’ONU, mentre que el principal port marítim se’l disputen els dos bàndols en conflicte.

Dimecres es van complir cinc anys de la intervenció militar de la coalició liderada per l’Aràbia Saudita al Iemen en contra dels houthis, el grup rebel xiïta que va prendre la capital, Sanà, a finals del 2014, i va expulsar el govern del president, Abdo Rabu Mansur Hadi. El mandatari iemenita va fugir a Riad (Aràbia Saudita) el 2015, on es manté des d’aleshores com a cap d’estat a l’exili reconegut per la majoria de la comunitat internacional.

Des d’aleshores, el Iemen ha estat escenari d’una guerra de dimensions regionals, amb l’aliança àrab donant suport a les forces governamentals davant els rebels xiïtes que tenen l’Iran al seu costat. Els diversos intents per part de la comunitat internacional per frenar el conflicte han fracassat i el repunt de la violència registrat a principis d’aquest mes torna a allunyar un cop més el final de les hostilitats, que haurien causat cent mil morts, segons dades del 2019 del grup d’investigació Projecte de Localització i Dades de Conflictes Armats (Acled). De fet, cinc anys després de la intervenció militar de l’Aràbia Saudita al país, s’estén la sensació que els rebels houthis als quals pretenien fer fora de Sanà estan guanyant la batalla. A principis de mes, combatents houthis van conquerir l’estratègica ciutat d’Al-Hazm, capital de la província d’Al-Iauf, fronterera amb l’Aràbia Saudita.

La captura de la ciutat va suposar un important cop per al govern de Hadi i la coalició liderada pels saudites, ja que va deixar els rebels més a prop que mai de la veïna província petroliera de Maarib, situada a l’est de Sanà i baluard de les forces governamentals. Maarib és, a més, refugi de centenars de milers de desplaçats pel conflicte. Es calcula que gairebé una quarta part dels 3,6 milions de desplaçats internats per la violència han trobat refugi en aquesta província, on es troben els principals dipòsits de petroli i gas del país.

Els cinc anys de guerra han fet del Iemen un país més debilitat del que estava, tenint en compte que té el trist honor de ser el més pobre del món àrab, i l’han fet encara més vulnerable per afrontar una altra crisi com l’arribada del temut i global coronavirus. Després de cinc anys de guerra, prop de la meitat de la població no té accés a assistència mèdica i els que poden arribar a un hospital operatiu són menys del 45%, ja que la majoria han estat objectiu d’atacs aeris i d’artilleria. A més, la destrucció d’infraestructures i del sistema de sanejament, així com la desnutrició i el desplaçament forçós per la violència, han provocat en tots aquests temps brots de còlera, diftèria i dengue.

LES FRASES

12
milions
d’infants necessiten ajut humanitari, segons Save the Children.
80
per cent
de la població del Iemen necessita ajuda per cobrir alguna necessitat bàsica, segons l’ONU.

Impacte demolidor

Els anys de conflicte bèl·lic han tingut un impacte devastador en la salut mental dels infants, i a alguns això els ha empès al límit de la depressió, segons un estudi fet per Save the Children. Més de la meitat dels infants consultats al país van afirmar que estan “tristos i deprimits, i més d’un de cada deu asseguren que se senten així permanentment”. Segons l’enquesta feta a menors d’entre 13 i 17 anys, pares i cuidadors de diverses localitats del sud del país, gairebé un de cada cinc nens consultats afirma que té “por i tristesa”. La majoria no se senten segurs quan no són amb els seus pares i quan caminen sols. “Els infants estan massa espantats per jugar al carrer. Mullen el llit quan senten avions sobrevolant l’espai”, va explicar Inger Ashing, directora de l’ONG, que va instar les parts en conflicte a treballar cap a una solució política i pacífica. “Els governs amb influència sobre les parts bel·ligerants han de fer servir el seu poder per fer-les seure en una taula de negociació. Aquells que continuen venent armes a les parts han de saber que estan alimentant aquesta guerra, i la història els jutjarà. Ningú pot al·legar que no ho sabia”, hi va afegir. L’ONU també va donar una dada devastadora sobre el Iemen: prop de 10,3 milions de nens es troben en una situació d’inseguretat alimentària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona