Política

En directe

Congrés dels Diputats

Sánchez diu que vol mantenir el diàleg amb ERC en una legislatura que té “quatre anys per davant”

El president del govern espanyol promet a Borràs que intensificarà els contactes amb les CCAA però demana que no es plantegin “falsos greuges”

Respon a Casado: “Entre la unitat i la ultradreta vostè ha escollit la ultradreta”

  • Pedro Sánchez durant la intervenció al Congrés EFE.
  • VÍDEO: Ple del Congrés

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres que malgrat el ‘no’ d’ERC a la pròrroga de l’estat d’alarma el seu executiu “valora” el diàleg amb els republicans i el vol “seguir practicant aquesta legislatura”, que –ha remarcat “té quatre anys per davant”. Ho ha fet, segons recull l’agència ACN, en resposta a la intervenció del portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, que li ha retret que hagi elegit Cs com a soci i li ha recordat que aquesta elecció pot fer saltar pels aires la majoria de la investidura. Sánchez també ha promès a la portaveu de JxCAT al Congrés, Laura Borràs, que el seu executiu intensificarà el contactes amb les CCAA, però ha reclamat a la Generalitat que no “perdi el temps” amb “falsos greuges”.

Amb l’aprovació de l’estat d’alarma assegurat gràcies al ‘sí’ anunciat pel PNB i per Cs, Sánchez ha volgut destacar que el suport de la formació d’Inés Arrimadas és puntual. “No estem parlant de donar suport a un govern, sinó de proveir el govern de l’únic instrument que té ara per poder plantar cara amb eficàcia a la pandèmia”. “Jo mantinc els compromisos d’investidura”, ha afirmat.

Per aquest motiu ha retret a Rufián que l’hagi acusat d’apropar-se a una força conservadora com Cs. “M’ho posa molt fàcil, seyor Rufián. Amb qui governa a Catalunya, amb un partit progressista? Nosaltres no arribem a tant”.

En tot cas Sánchez ha lamentat que ERC es decanti pel ‘no’ a “l’únic instrument que tenim per plantar cara a la pandèmia”. “Hem estat negociant amb vostès fins aquesta matinada per veure si podíem vehicular les polítiques de conciliació”, i al final “vostès votaran que no amb el PP i la ultradreta, però no són ultradreta, i el mateix argument val per al PSOE i Podem, dues forces progressistes i d’esquerres”.

“Crèiem que JxCAT anava seriosament”

Sánchez també ha respost la intervenció de la portaveu de JxCAT, amb qui el seu executiu ha negociat sense èxit una abstenció. “Crèiem que anàvem seriosament, però no em sembla bé que s’utilitzin arguments dient que amb una Catalunya independent s’hagés salvat vides”, ha afirmat.

Segons Sánchez, Catalunya “és la 14ena CCAA a l’informe sobre serveis sanitaris, té més llits privats que públics, té menys percentatge de despesa sanitari en salaris del personal, i és la segona CCAA amb menys despesa pública en sanitat sobre el PIB”.

En tot cas s’ha compromès a “intensificar” la cooperació amb les CCAA durant les pròximes setmanes. A més ha afirmat que el seu govern serà sempre “receptiu” en les propostes que arribin de les CCAA, però ha demanat que no es “perdi el temps en construir falsos abusos, falsos greuges que no han existit mai i comparacions que només poden perjudicar la nostra acció comuna”.

Resposta a PP

El president del govern espanyol també ha acusat aquest dimecres el líder del PP, Pablo Casado, d’haver abandonat la centralitat i votar ‘no’ a l’estat d’alarma només per competir amb la ultradreta. “Entre la unitat i la ultradreta vostè ha escollit la ultradreta” i ha fet un “ventall d’insults, desqualificacions, mitges veritats i arguments que sonen bastant excèntrics per justificar el seu no”, ha dit Sánchez. Segons el president espanyol, el fet que Casado hagi utilitzat fins i tot ETA en el seu discurs “demostra que no té cap argument per votar en contra de l’estat d’alarma”. “El PP ha dimitit de la seva responsabilitat d’Estat de defensar la salut pública i salvar vides dels espanyols”, ha conclòs.

El president espanyol ha retret a Casado que davant una situació greu amb 26.000 morts ha evitat fer bandera de la unitat i s’ha desmarcat de l’estat d’alarma. “Fins i tot l’Advocacia de l’Estat diu que no hi ha alternativa a l’estat d’alarma, només la superstició on s’ha instal·lat vostè”. En aquest marc ha recordat que fins i tot presidents autonòmics del PP han demanat que es limiti la llibertat de moviments per evitar l’expansió de la pandèmia.

Sánchez també ha respost Abascal: “L’Espanya que vostè defensa és molt petiteta, vinculada al discurs de l’odi, que expulsa molta gent que no sentim aquest tipus de societat com a pròpia. Una Espanya aïllada on vostè prova d’inocular por, però l’autèntica Espanya és molt més gran”. Segons Sánchez, el discurs d’Abascal “té coherència històrica, perquè segueix els mateixos paràmetres i discurs que els seus predecessors durant 40 anys de dictadura en aquest país”. Vox, ha afirmat, és “un partit que no creu en la democràcia” i “el que és preocupant és que no hi ha diferència entre dreta i ultradreta”, perquè “s’està utilitzant el virus per derrocar el govern”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona