Política

Política

Un dels antecessors d’Àngel Canosa a Blanes

L’alcalde Bru Centrich, un referent republicà

ERC manté viva la memòria del batlle dels anys trenta del segle passat: empresari taper, impulsor de l’escola, maçó i exiliat 15 anys a la Catalunya del Nord

Bru Centrich i Nualart (Blanes, 1889-1981) és un dels referents de la política blanenca, com a mínim per als dirigents d’ERC. Centrich va ser l’alcalde de la vila en la dècada dels trenta del segle passat, primer pel Partit Radical durant la Segona República i després a les files republicanes, en plena Guerra Civil.

Avui fa tot just un any que Àngel Canosa és alcalde de Blanes per ERC. En el record hi ha Centrich, que va ser alcalde, entre altres etapes, entre el 26 de desembre del 1937 i el 8 d’octubre del 1938. A partir del 9 d’octubre, ho va ser Rafael Martí de manera accidental fins al febrer del 1939.

El referent històric dels republicans a Blanes va vincular-se a l’Ajuntament el 1916 com a primer tinent d’alcalde. Va ser membre de la corporació fins a la Dictadura de Primo de Rivera, el 1923. La primera etapa com a batlle va començar el 15 d’abril del 1931, poc després de la proclamació de la República, i es va allargar fins al 1934. El juny d’aquell any, Centrich va deixar el Partit Radical.

Empresari i fabricant de taps de suro, va contribuir a la inauguració de l’edifici de les Escoles Nacionals, el 1925, amb Gaspar Burcet de batlle, i a la construcció del port. Anys enrere, el 1915, Centrich va ser un dels fundadors de la Casa del Poble, una entitat d’esquerres i amb cooperativa pròpia per defensar els empleats.

Un treball de batxillerat de Marc Puig Pérez del curs 2003/2004 va repassar la història de la Casa del Poble. Puig hi revela que Centrich era un dels puntals dels maçons de Blanes. La lògia es deia El Progresso i tenia l’adreça a la Casa del Poble. “Es va haver d’exiliar més per ser maçó que per haver sigut alcalde”, recorda Joan Puig, antic tinent d’alcalde de Blanes del 2003 al 2006 i diputat al Congrés dels Diputats per ERC.

Sent responsable de Cultura de la Diputació de Girona, Puig es va desplaçar a l’Arxiu de Salamanca i va obtenir documents sobre Centrich que formen part de l’esmentat treball del seu fill. Joan Puig és el president de la Casa del Poble, amb entrada pel passeig de Dintre. ERC hi té la seu i va celebrar la victòria electoral del 2019.

El gener del 1939, Centrich va deixar el país. Es va exiliar a la Catalunya del Nord, on va coincidir amb Martí Barrera, pare d’Heribert Barrera, dirigent històric d’ERC i president del Parlament de Catalunya (1980-1984). Centrich va passar uns mesos al camp d’Argelers i va viure a Morellàs, on va treballar fent taps gràcies a l’expresident de la Generalitat Josep Irla. Va tornar el 1954 i va ser empresonat gairebé un any.

Des del 2017 i cada estiu, ERC convoca a Blanes els premis Bru Centrich. El 2018 va distingir la Fundació Aspronis i l’Associació Catalana pels Drets Civils, que aplega familiars dels presos polítics i dels exiliats pel procés. El 2019, el distingit va ser el pintor Quim Serrano. L’acte d’aquest any, que coincideix amb un vermut republicà, tindrà lloc el 25 de juliol. A Blanes, ERC té 29 militants, quatre simpatitzants i una vuitantena d’amics. El president de la secció local és el regidor Albert Sanz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona