Política

La Xina elimina ‘de facto’ l’autonomia de Hong Kong

El Parlament aprova la llei de seguretat

Les penes per l’incompliment de la norma inclouen la cadena perpètua

Va ser aprovada en un procés quasi en secret, votada per unanimitat de 162 parlamentaris, ratificada immediatament pel president xinès, Xi Jinping, i va entrar en vigor aquesta passada mitjanit; així es va desenvolupar ahir el tràmit supersònic de la llei de seguretat per a Hong Kong que fa unes setmanes va anunciar Pequín per posar fi al moviment prodemocràtic i independentista. La llei, que serà inclosa en l’annex III de la llei bàsica de Hong Kong, s’emmarca conceptualment com una llei antiterrorista, destinada a prevenir i sancionar les activitats i discursos prodemocràtics amb penes que inclouen la cadena perpètua.

Aquesta nova llei ha estat aprovada sense fer-se públic el contingut complet, tot i que l’agència estatal Xinhua n’ha revelat alguns detalls, entre altres la derogació de la llei hongkonguesa i que la seva interpretació queda en mans del Comitè Permanent de l’Assemblea Nacional Popular xinesa. Malgrat que Hong Kong disposi, a diferència de la Xina, d’una magistratura independent, la responsabilitat judicial pels casos tractats per aquesta llei recaurà en un grup de persones seleccionades especialment per la cap del govern de l’excolònia britànica, Carrie Lam, instal·lada en el càrrec per Pequín.

Segons diverses informacions, Pequín enviarà un dels viceministres de Seguretat Pública a Hong Kong per fer-se càrrec de la direcció de la flamant Oficina de Seguretat Nacional de la ciutat. Segons informava el diari oficial Global Times, aquesta nova oficina disposarà del “poder jurídic final”, la capacitat de fer complir la nova llei i l’última paraula sobre els casos que sota aquesta norma es dirimeixin.

Pocs minuts després que s’anunciés l’aprovació de la llei, els líders més destacats de la formació pro-democràtica Demosisto van abandonar-la i, poc després, va ser la mateixa organització la que va anunciar la seva autodissolució. El seu ja exsecretari general Joshua Wong va anunciar a Twitter que continuaria fent la seva “protesta” però a partir d’ara “a títol personal”.

D’altra banda, la policia preveu desplegar per la ciutat avui prop de 4.000 policies oficialment per “prevenir possibles conflictes”, segons han informat fonts de la televisió pública hongkonguesa. Les forces de l’ordre van denegar per primer cop en 23 anys el permís per a la manifestació en favor de la democràcia que acostuma a celebrar-se el primer de juliol, dia festiu en què es commemora l’establiment de la regió administrativa especial de Hong Kong. Tot i això, l’oposició democràtica ha convocat mobilitzacions malgrat les mesures repressives de Pequín.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia