Política

La UE reobre la porta al món

Els estats europeus podran aixecar les restriccions d’entrada a la Xina, el Marroc i el Japó, entre d’altres

Els Estats Units, Rússia i el Brasil continuen tenint l’entrada vetada per l’alt nivell de contagis

La Unió Europea inicia avui una lenta reobertura al món després d’autoaïllar-se per primer cop en la seva història durant més de tres mesos per la Covid-19. De moment, només permetrà l’entrada al bloc europeu als ciutadans d’un grup molt reduït de països en què no hi ha els Estats Units, Rússia ni el Brasil. Recuperant-se encara de la pandèmia, Europa intenta obrir-se amb precaució per evitar rebrots.

Els 27 estats membres de la UE van donar ahir el vistiplau a la llista definitiva dels quinze països afortunats els ciutadans dels quals podran accedir al territori europeu: la Xina, el Japó, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, el Marroc, Algèria, Tunísia, Montenegro, Geòrgia, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, l’Uruguai i Ruanda. També es permetrà la reobertura als estats amb més vincles com són Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà. De fet, l’Estat espanyol ja permetia l’entrada dels andorrans, que ara també haurien de poder viatjar a la resta de la UE.

L’altra cara de la moneda d’aquesta decisió és que les portes de la UE seguiran tancades per a gran part del món. Els Estats Units, Rússia i el Brasil continuen vetats pel bloc europeu, que tem l’empitjorament de la pandèmia en l’àmbit internacional ara que comença a veure la llum al final del túnel. Especialment amb recel veuen el continent americà, molt castigat per la Covid-19 en les darreres setmanes, però també l’africà, si bé no estan tan afectats.

Des de Brussel·les insisteixen que la tria de països s’ha fet principalment amb criteris sanitaris; és a dir, que els escollits tenen una situació epidemiològica similar a la d’Europa, i que confien en la gestió de les seves autoritats per prevenir els contagis. Però les dures negociacions per confeccionar la llista en els últims dies evidencien les dificultats per quadrar els interessos diplomàtics de cada estat.

I és que han quedat fora alguns països, sobretot africans, que segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) tenen uns nivells baixos de contagis, com per exemple Cuba, el Níger, Angola, Namíbia, Botswana i Myanmar. Ara bé, els socis europeus desconfien d’algunes dades. És el cas dels balcànics, que, tot i tenir el suport de la Comissió Europea, amb poques excepcions podran entrar al club del qual aspiren a formar part algun dia.

En mans dels estats

Tenint en compte com de caòtic va ser el tancament de fronteres internes al març, la posició comuna per reobrir la frontera externa és un pas positiu per a un bloc que des de mitjans de juny ja permet pràcticament la lliure circulació. Brussel·les ha pressionat molt perquè no es posés en risc l’espai Schengen, ja que quan un estranger trepitja territori europeu després es pot moure lliurement per la Unió Europea.

Tanmateix, continua existint el risc que alguns governs es desmarquin de l’acord polític prohibint l’entrada a ciutadans de països que tenen el vistiplau. La llista no deixa de ser una mera recomanació de “màxims” que no vincula els governs. Tenen competència exclusiva en la gestió de fronteres i, per tant, ara és a les seves mans decidir com, quan i a qui reobren la porta.

A més, poden exigir reciprocitat d’entrada quan ho considerin necessari pels seus estrets vincles. Un requisit que en l’àmbit europeu només s’ha imposat per al cas de la Xina, a qui ningú pot obrir la porta sense que Pequín també permeti l’entrada d’europeus. En tot cas, el que més preocupa a Brussel·les és que s’aixequin restriccions a països que no són a la llista i que poden suposar un perill per a la salut pública.

Des de Brussel·les prometen que cada dues setmanes avaluaran si hi ha nous països que compleixin els criteris establerts i revisaran la llista amb la idea d’ampliar-la. Fonts diplomàtiques europees recorden que la reobertura no només és important per a la reactivació del turisme, sinó també per facilitar que els europeus residents a l’estranger puguin tornar a casa aprofitant les vacances d’estiu.

LA XIFRA

19
països
tindran les portes obertes a la Unió Europea a partir d’avui. Els EUA, Rússia i el Brasil queden fora de la llista.

LA FRASE

Cap estat membre hauria d’aixecar restriccions a tercers països que no són a la llista
Comunicat del Consell de la Unió Europea

Controls espanyols pendents

El llum verd de la UE per reobrir fronteres externes a partir d’avui no significa que ja puguin arribar a Catalunya turistes internacionals del Japó, Austràlia o la Xina. Amb la llista europea a la mà, el govern espanyol inicia ara una negociació bilateral amb cadascun d’aquests països per decidir com i quan els obre la porta. Fonts de l’executiu de Pedro Sánchez asseguren que la seva intenció és fer-ho “tan aviat com es pugui”, però avancen que serà un procés “gradual” i que es decidirà el calendari cas per cas. En principi, tenen previst seguir la recomanació europea i aixecar els controls fronterers per als viatgers de tots els països de la llista, a més dels estats amb forts vincles amb qui encara no ho hagin fet. Madrid es reserva el dret a reclamar reciprocitat quan ho cregui necessari. És el cas del Marroc, que, per ara, manté la prohibició d’entrada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia