Política

El PDeCAT s’aferra a la sigla de JxCat i manté el diàleg obert

Solsona demana als impulsors del nou partit que no intentin influir dins del Partit Demòcrata

La Crida dona per acabada la negociació amb Bonvehí i anuncia una consulta als associats per decidir el seu futur

El Partit Demòcrata resisteix de moment l’embat de l’anunci de Carles Puigdemont de crear un nou partit amb el recordatori que la marca Junts per Catalunya és seva i que, per tant, la nova organització política s’haurà de dir d’alguna altra manera si no hi ha acord amb el PDeCAT. El portaveu de la formació, Marc Solsona, va remarcar ahir a TV3 que el partit que impulsen el president a l’exili i els que van ser els seus consellers Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn tindrà unes sigles, “que no seran JxCat” i que el PDeCAT manté “canals oberts” de negociació amb Puigdemont i el seu entorn per evitar el divorci. En tot cas, Solsona atribueix un eventual trencament a l’altra part i demana als impulsors de la nova formació encara amb carnet del PDeCAT que no facin “trampes al solitari” i no pretenguin influir “de manera poc lleial” internament en el consell nacional que tindrà lloc el dia 26, l’endemà de l’assemblea fundacional del nou partit. “No preveiem la doble militància, no es pot estar als dos llocs a la vegada”, advertia.

En canvi, la Crida Nacional, impulsada fa dos anys per Puigdemont, Torra i Jordi Sànchez, dona per acabada la negociació amb el PDeCAT, tot i que encara podria mantenir alguna reunió més amb el president del partit, David Bonvehí, per acordar els detalls del trencament de les converses. L’organització decidirà el seu futur amb una consulta als associats, segons escrivia el seu secretari general, Toni Morral, en una carta enviada ahir a la tarda als associats.

La direcció es reunirà demà passat o dimarts per escollir la pregunta que formularà a les bases davant l’anunci de creació del nou partit i fixar la posició de la cúpula. D’entrada, celebren la decisió de Puigdemont, a qui alguns membres havien demanat justament que fes el pas. En aquest context, la Crida es plantejarà diferents escenaris, entre els quals hi podria haver la dissolució dins la nova formació, que és justament el que molts demanen que faci el PDeCAT.

La carta assegura que la legislatura “és a la recta final”, que l’organització s’ha mantingut al marge de la política institucional per “protegir-se de les rivalitats partidàries” i recorda que en els documents fundacionals es preveu fer la transició a partit polític per ser referent electoral.

En les pròximes trobades acordades pendents entre les parts, els representants del PDeCAT i la Crida abordarien la ratificació o no d’un acord antic que estipula que, en cas de divorci, cap dels actors es presentarà a les eleccions sota JxCat. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, una de la cinquanta signants del manifest impulsor del nou partit –amb carnet del PDeCAT–, no veu contradicció entre les dues marques: “No podem contraposar PDeCAT i JxCat.” L’alcaldessa admetia a TV3 l’escull del nom, però està convençuda que es trobarà una solució i defensava un projecte “de suma, no excloent” que “ha d’aglutinar persones, vinguin de la tradició que vinguin”.

Sobre la denominació, la cap de files de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, que també forma part del grup impulsor però que no milita al PDeCAT, va defensar a la SER que JxCat pertany al més d’un milió de votants de la formació. La també diputada al Parlament va recalcar que les sigles van “més enllà” del PDeCAT, tot i que és qui les té registrades, i es va mostrar partidària d’unir “moltes sensibilitats” sense néixer “en contra de res” ni ningú. “Molts hauríem desitjat que s’hagués fet fa un any perquè realment endreça millor les coses i proposa òrgans que siguin representatius”, va assegurar. El mateix Solsona admetia que, si després de dos anys de converses sobre l’encaix i la recerca de la unitat, el resultat és el trencament, la negociació és un fracàs.

Tant Madrenas com la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, subratllen que els cinquanta noms inicials que signen el manifest –hi falten personalitats destacades, com ara Quim Torra, Laura Borràs o Jordi Puigneró– són només els d’un grup impulsor, però que el partit està obert i tothom hi és cridat.

A tot això, la líder del nou Partit Nacionalista de Catalunya, Marta Pascal, que va estripar el carnet del PDeCAT al maig per crear la seva pròpia marca, va dir a Efe que Puigdemont només fa que “empetitir i excloure moltíssima gent” amb una “dinàmica personalista” per fer “un partit a mida”.

Si volen fer un nou partit, que el facin, però que no intentin incidir a la vegada de manera poc lleial en el PDeCAT
No preveiem la doble militància, no es pot estar als dos llocs a la vegada
Marc Solsona
Portaveu del PDeCAT
Junts per Catalunya pertany al més d’un milió de votants, va més enllà del PDeCAT
Elsa Artadi
Líder de JxCat a Barcelona
Aniré al partit on em senti més còmoda. (...) No podem contraposar PDeCAT i JxCat
Marta Madrenas
Alcaldessa de Girona
Personalment, crec que Carles Puigdemont ha de ser el candidat del nou partit
Meritxell Budó
Portaveu del govern
El que fa Puigdemont, amb un projecte més purista que no accepta projectes més amplis, és empetitir
Marta Pascal
Líder del PNC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona