Política

Johnson es queda a casa

El líder britànic insta els ciutadans a no fer vacances a l’estranger i reactivar l’economia del país

Els sectors aeri i turístic alerten sobre pèrdues irreparables si el govern no busca alternatives a les quarantenes

Resulta estrany veure platges del sud d’Anglaterra com la de Brighton plenes de gom a gom a principis d’agost. Les raons son dues: primer, la calor inusual sol d’aquests dies a l’illa de la Gran Bretanya, amb temperatures de fins a 37,8ºC. I segon, que la majoria dels britànics ha decidit quedar-se aquest estiu arran de la quarantena imposada a tothom que voli al país des de territori espanyol, principal destinació turística del britànics i on estava previst que anessin dos milions de persones abans del final d’agost.

Aquesta decisió del govern de Boris Johnson ha provocat que molts britànics desconfiïn del primer ministre i es temin la imposició d’aïllaments mentre són de vacances.

Luxemburg ha estat el següent en la llista de quarantenes i s’assenyala que aviat s’hi podrien afegir Bèlgica i Croàcia. A tot això, Johnson ha iniciat una campanya per promoure el turisme interior aquest estiu: “Aquest país està beneït, amb llocs meravellosos on anar de vacances, tant de costa com d’interior, i jo hi aniré”. El primer ministre no va voler dir ni quan ni on aniria de vacances amb Carrie Symonds, la seva parella, i el fill acabat de néixer de tots dos i el seu sisè.

Johnson té a la seva disposició la mansió oficial de Chequers, l’espectacular casa de camp de què pot fer ús el primer ministre al peu dels turons del Chiltern, al sud-est d’Anglaterra. També posseeix una granja al comtat d’Oxfordshire. El desembre passat, després de guanyar les eleccions de manera arrasadora, els Johnson se’n van anar de vacances a l’illa de Mustique, al Carib.

La campanya de promoció del turisme interior que ha engegat el govern inclou una rebaixa de l’IVA del 20% al 5% durant els propers sis mesos als sectors de l’hoteleria i la restauració. El govern també assumirà el 50% de totes les factures de menjar als restaurants de tot el territori durant el mes d’agost. I permet l’acampada des del 4 de juliol.

Els ministres de Sanitat, Matt Hancock, i de Finances, Rishi Sunak, han assegurat que seguiran l’exemple de Johnson i es quedaran enguany a la Gran Bretanya.

S’espera que bona part del gabinet i dels diputats conservadors facin el mateix tot i que poden viatjar a una seixantena de països que figuren en el llistat de corredors segurs. L’objectiu és reactivar l’economia local, els petits comerços.

Ara mateix la pressió de les companyies aèries, agències de viatges i operadors és enorme. Li demanen que implementi corredors turístics regionals per evitar castigar països sencers. També li proposen que estableixi tests PCR als aeroports. Però el govern no fa cas i diu que els PCR no detecten si una persona és portadora del virus.

Augment dels contagis

L’aeroport de Heathrow, que ha presentat pèrdues de 1.000 milions d’euros en el primer semestre de l’any, proposa dues proves: una a l’aeroport i una altra entre cinc i vuit dies després. Però el govern ja ha avançat que no eliminarà les quarantenes en els propers dies.

International Consolidated Group (ICG), el propietari de British Airways, ha presentat pèrdues de 4.000 milions d’euros el primer semestre de l’any. També la resta de companyies aèries presenten pèrdues milionàries. S’afirma que si el govern no retira les mesures de quarantena aviat es podrien perdre més de 10.000 llocs de treball en el sector turístic.

De moment, Johnson ha decidit apostar per salvar els petits negocis locals, que són el gros del seus votants, prioritzant el turisme interior. Espera que les altres companyies aèries actuïn com Virgin Artlantic, que s’ha autofinançat el rescat de més de 1.300 milions a través de diners d’inversors.

I mentre centenars de milers de britànics s’amunteguen a les platges del sud d’Anglaterra, Johnson s’ha vist obligat a imposar noves restriccions a 4 milions de persones al nord i a suspendre la darrera fase de la desescalada per un repunt del 63% de contagis les últimes setmanes. Ja són 4.200 nous positius diaris.

15
punts
de rebaixa sobre l’IVA (del 20% al 5%) aplicarà temporalment el govern britànic a l’hoteleria i la restauració.

Sturgeon, cinquena líder mundial

Daniel Postico

Nicola Sturgeon, la ministra principal escocesa, ha estat elegida la cinquena líder mundial més ben considerada pel centre d’estudis Development Academy per la seva capacitat discursiva i la reacció “calmada i eloqüent a la pandèmia”. El centre l’ha comparat amb Boris Johnson. D’ell han dit que tendeix a fer massa pauses als seus discursos i a usar paraules que confonen i això s’ha vist en la gestió de la pandèmia. La popularitat de Sturgeon s’ha disparat en relació amb la de Johnson en els quatre mesos de Covid fins al punt que el suport a la independència ja ha assolit el 54%. Els dos líders més ben considerats són la premier neozelandesa, Jacinda Ardern, i Merkel, seguides dels líders indi i canadenc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia