Política

Mor Hume, figura clau del procés de pau a Irlanda del Nord

John Hume, l’antic líder del Partit Socialdemòcrata i Laborista d’Irlanda del Nord (SDLP) i premi Nobel de la Pau per la seva tasca en el procés de pacificació d’aquest territori encara britànic, va morir ahir als 83 anys. Figura fonamental en el procés de pau que va permetre la firma de l’Acord de Divendres Sant el 1998, la seva contribució va ajudar a posar fi a 30 anys de violència entre els paramilitars protestants d’Irlanda del Nord i els republicans del ja inactiu Exèrcit Republicà Irlandès (IRA). Els seus esforços per acostar i superar les divisions entre catòlics i protestants el van fer mereixedor del Nobel de la Pau, juntament amb l’exlíder del Partit Unionista nord-irlandès, David Trimble.

Hume sempre va defensar la seva decisió de mantenir, en el seu dia, contactes amb el Sinn Féin, braç polític de l’IRA, per ajudar a crear confiança amb vista a un acord de pau. Els ex-primers ministres britànics Blair (laborista) i Major (conservador) van lloar ahir la seva figura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia