Política

Comencen a declarar els investigats pel tall de l’AP-7 del Tsunami Democràtic a Salt

Unes 150 persones es concentren per solidaritzar-se amb els encausats i denunciar “la voluntat de venjança” de l’Estat

Primeres declaracions judicials dels investigats pel tall de l’AP-7 a Salt (Gironès) convocat pel Tsunami Democràtic el 12 i 13 de novembre passat.

El jutjat d’instrucció 3 de Girona ha citat a declarar avui i demà un total de 24 investigats per un delicte de desordres públics per, suposadament, participar en la protesta.

L’advocat dels encausats, Benet Salellas, ha explicat que els atestats policials van identificar una seixantena d’activistes i ha remarcat que defensaran al jutjat que tallar carreteres és un acte legítim de protesta.

Unes 150 persones s’han concentrat davant els jutjats per solidaritzar-se amb els encausats i denunciar “la voluntat de venjança” de l’Estat obrint una nova causa contra l’independentisme.

Dos jutjats investiguen les mobilitzacions convocades pel Tsunami Democràtic a les comarques gironines que van bloquejar la frontera els dies 11, 12 i 13 de novembre passat tallant l’AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà) i a Salt. I per a les dues causes, els jutjats han començat a citar a declarar activistes investigats aquesta setmana.

El jutjat d’instrucció 3 de Girona, que porta la investigació del tall de Salt, ha citat a declarar aquest dimecres a la tarda dotze activistes. La causa està oberta per desordres públics. Segons ha concretat l’advocat dels encausats, Benet Salellas, entre els investigats n’hi ha alguns que s’acullen al seu dret a no declarar, d’altres que ho fan només a preguntes de la defensa i algun encausat ha optat per no presentar-se als jutjats. Unes “posicions processals diverses” que, remarca Salellas, tenen “en comú” rebutjar l’acció de la justícia i defensar “la legitimitat del dret a la protesta i del dret a tallar vies i carreteres per expressar indignació”.

El mateix jutjat ha citat a declarar dotze encausats més demà dijous.

Salellas ha criticat que aquestes dues investigacions són un “exemple perfecte” de la cooperació policial i judicial per perseguir l’independentisme. I és que, explica l’advocat, entre les dues investigacions hi ha atestats amplis i exhaustius dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que, a més, han fet servir “diferents fonts” per identificar les persones que participaven en les protestes, inclús comparant les imatges policials amb fotografies de xarxes socials.

“Hi ha molt a discutir sobre la participació d’aquestes persones citades però, més enllà d’això, el que plantegem és defensar la legitimitat de l’acció de protesta no violenta tallant carreteres”, ha dit l’advocat que remarca que és un dret “reconegut pel dret internacional”.

De fet, Benet Salellas que la justícia francesa no ha obert causa penal contra els manifestants que van participar en el tall ja en territori nord-català. “És un mirall que demostra que el sistema judicial francès dóna una resposta molt més garant i respectuosa amb el dret de protesta perquè no incrimina ni amenaça de castigar a aquells que participen en protestes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia