Política

Arriben al jutjat els talls de Tsunami Democràtic a l’AP-7

Els jutjats de Girona i Figueres comencen a prendre declaració als més de 200 investigats per les accions de protesta a l’autopista a Salt i a la Jonquera arran de la sentència del judici del procés

Unes 150 persones van concentrar-se ahir a la tarda davant els jutjats de Girona per donar suport als primers citats a declarar davant un jutge per suposadament haver participat en la mobilització del Tsunami Democràtic que va tallar l’AP-7 a l’altura de Salt la tardor de l’any passat en motiu de la sentència del judici del procés. Es tracta de 24 persones –dotze citades per ahir i dotze més de citades per avui– a les quals se’ls podria acusar de desordres públics –amb penes que van dels sis mesos als sis anys de presó– si la causa judicial tira endavant. Divendres al matí també passaran pels jutjats de Figueres unes altres de les 196 persones identificades pel tall a l’AP-7, però aquest cop a la Jonquera.

El jutjat d’instrucció número 3 de Girona va començar ahir a la tarda a prendre declaració a part de la seixantena de persones que els cossos policials van investigar pel tall a Salt a partir, sobretot, de fotografies extretes de les xarxes socials i de les càmeres de l’autopista. “Alguns van ser identificats, altres no”, explicava ahir l’advocat dels citats a declarar, Benet Salellas, que hi va afegir que alguns d’ells declararien, altres no i altres ni es presentarien davant el jutge. De fet, Salellas va aprofitar per criticar que les investigacions pel tall a Salt i a la Jonquera eren un “exemple perfecte” de la cooperació entre cossos policials per perseguir l’independentisme. .

A més de qüestionar com s’havien fet les identificacions, “en aquest camp hi ha molt a discutir”, va dir Salellas, la defensa se centra sobretot en la legitimitat del dret a la protesta i de tallar carreteres com a dret legítim.

Cap càrrec a França

En aquest mateix sentit, l’advocat va recordar que pels mateixos fets a l’Estat francès –Tsunami Democràtic també va tallar l’autopista a la Catalunya del Nord–el fiscal no ha formulat cap càrrec ni s’ha obert procediment judicial a cap persona de les que van ser inicialment identificades. “Es tracta d’un mateix fet amb una resposta totalment diferent a l’Estat francès”, HI va afegir. “És un mirall que demostra que el sistema judicial francès dona una resposta molt més garant i respectuosa amb el dret a la protesta perquè no incrimina ni amenaça de castigar aquells que participen en protestes”, va dir Salellas.

Els primers citats a declarar van entrar a l’edifici judicial entre els aplaudiments i els crits de “llibertat” de les desenes de concentrats convocats per Alerta Solidària i Girona Vota. Entre els assistents, alguns càrrecs elegits, com l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, el de Celrà, Dani Cornellà, i l’acabat d’elegir vicealcalde de Girona, Quim Ayats. “L’Estat el que està fent és allunyar-se de la justícia i incidir cada vegada més en la voluntat de venjança”, va dir Sergi Font, portaveu de Girona Vota, que va insistir que la concentració també era per defensar les llibertats civils i democràtiques. “El dret a la manifestació sempre és un dret bàsic”, va dir Font. També Carla Costa, membre de La Forja i de la coordinadora antirepressiva de Girona, va acusar l’Estat espanyol d’un nou intent “d’atemorir el poble“, va mostrar la solidaritat amb els encausats i va fer una crida a continuar les mobilitzacions al carrer.

LA XIFRA

24
persones
han estat citades a declarar davant el jutge a Girona entre ahir i avui.

LA DATA

11.11.2019
Dia
que hi va haver el primer tall de Tsunami Democràtic a la frontera. L’endemà es va estendre a Salt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia