Política

ERC convida JxCat a acordar la resposta a la inhabilitació de Torra

Aragonès ho planteja "com a primer pas" per pactar una estratègia conjunta de l’independentisme

El vicepresident reivindica que els republicans defugen de "simbolismes" i que aposten per iniciatives "realistes"

El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha emplaçat JxCat a acordar la resposta a una possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, com a “primer pas” per pactar una estratègia conjunta de l’independentisme.

En un acte de presentació a Manresa del llibre Tornarem a vèncer, on el president d’ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general del partit, Marta Rovira, desgranen l’estratègia política d’ERC, Aragonès ha afirmat que comparteix la demanda d’unitat que l’ANC i Òmnium van fer als partits independentistes durant la Diada i ha insistit que la eventual inhabilitació no es pot gestionar des dels “retrets”. “La ciutadania no ens perdonaria que davant una agressió de l’Estat com inhabilitar el president, ho gestionéssim amb retrets”, ha analitzat.

Sobre la possible inhabilitació ferma del president Torra, Aragonès ha dit que cal evitar que el país pateixi una “interinitat” durant sis mesos. Ha apuntat que és important reduir aquesta eventual “interinitat” el màxim possible per poder abordar la crisi econòmica i la pandèmia. És per això, ha dit, que ERC aposta per convocar eleccions abans que es faci efectiva la inhabilitació.

El republicà ha afegit que Esquerra està d’acord en defugir de “simbolismes” i d’emprendre mesures que siguin “realistes” i amb “capacitat d’implementació”.

Aragonès ha reconegut que la Diada de l’Onze de Setembre d’aquest any ha estat “atípica” i la situació de la pandèmia ha afectat molt la convocatòria d’actes. Ha celebrat, però, que malgrat tot la ciutadana ha pogut seguir mobilitzada i ha expressat l’“ampli consens” de resoldre el conflicte polític amb un referèndum d’autodeterminació i l’amnistia dels presos de l’1-O.

De fet, ha dit que els reptes del nou curs polític i les bases amb què es vol gestionar el conflicte polític amb l’Estat són l’autodeterminació i l’amnistia. I ha assegurat que ERC ho portarà aquest clam a “tot arreu”: “a tribunes, parlaments, a totes les taules de negociació i diàleg i a les mobilitzacions”.

El republicà ha afegit que la seva formació vol defugir de la “batalla de símbols” i centrar-se en la “batalla per guanyar”. Segons ell, ERC ja ha fet la seva proposta estratègica “ambiciosa” i no vol renunciar a “cap espai de diàleg” ni de “mobilització”.

Sobre la celebració de la reunió de la taula de diàleg entre el govern i l’executiu espanyol, Aragonès ha explicat que els equips dels dos presidents estan “parlant” per trobar la data i els detalls concrets de la delegació. “S’està treballant i està pendent d’acordar”, ha apuntat.

El també conseller d’Economia a manifestat que per part d’ERC estan a la disposició per quan sigui i ha opinat que ja es va “tard”. “Hauria d’haver estat fa temps”, ha retret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia