Política

Torra evita clarificar l’horitzó per no normalitzar la repressió

El govern espera solidaritat antirepressiva al debat de política general

ERC i la CUP reiteren que cal consensuar una resposta

Els anticapitalistes rebutgen la crítica i exigeixen una rectificació

El president de la Generalitat, Quim Torra, no té previst abordar l’escenari postinhabilitació en el debat de política general que comença avui per “no normalitzar la repressió”, segons va assegurar ahir la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó. El discurs del cap de govern se centrarà en la gestió de la pandèmia i en l’obra de govern, però no en la resposta que ha de donar l’independentisme al Tribunal Suprem en el cas més que probable que l’aparti del càrrec. “El que està passant és molt greu. S’està posant sobre la taula la possible inhabilitació del president per defensar la llibertat d’expressió. No podem, com a govern, normalitzar aquest fet, perquè seria normalitzar la repressió”, va recordar Budó.

El president espera solidaritat antirepressiva de la cambra durant el debat, que viurà dijous un parèntesi en què Torra acudirà per voluntat pròpia a l’alt tribunal acompanyat del vicepresident, Pere Aragonès, i la mateixa Budó. La portaveu confia que el ple “enfortirà” la posició estratègica i unitària de l’independentisme en vista d’una taula de negociació amb l’Estat que cada dia té menys números per celebrar-se al setembre.

En qualsevol cas, existeixen converses entre els diferents actors de l’independentisme per parlar de l’endemà de la inhabilitació. “Si us plau, acordem la data de les eleccions”, suplicava la secretaria general d’ERC, Marta Rovira, a la Ser. La CUP, per la seva banda, també és partidària que es convoquin eleccions atesa la situació “d’esgotament” en què es troba la legislatura, una consideració que, afirmen els anticapitalistes, comparteixen tots els grups que hores d’ara negocien com fer front a la inhabilitació del president. Converses, però, que de moment no han aportat cap consens malgrat que tant ERC com la CUP desitjarien que es resolgués aviat i a ser possible en el debat de política general.

De fet, la intervenció ahir de la portaveu de govern, Meritxell Budó, ha tibat més encara les relacions. La diputada de la CUP Maria Sirvent va exigir que Budó “rectifiqui de forma immediata” l’acusació als partits independentistes de “normalitzar la repressió”.“S’està prioritzant la confrontació interna entre l’independentisme a la confrontació amb l’Estat i ens preocupa”, va alertar la diputada, que ha assegurat que la CUP “no normalitza la repressió ni mai no la normalitzarà”. Així mateix, va acusar la Generalitat de ser ell el més “efectiu en reprimir el moviment independentista dia rere dia i de costat del govern espanyol”. Per això, va expressar “sorpresa” i va reclamar que l’apel·lació a la solidaritat de la portaveu del govern vagi “acompanyada d’una proposta”. “Nosaltres l’escoltarem, però a dia d’avui no coneixem quina és”, va insistir Sirvent.

LA FRASE

Situar-nos en l’escenari de després [d’una inhabilitació] seria normalitzar la repressió
Meritxell Budó
Portaveu del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia