Política

En directe

Parlament

Torra: “Hi ha un Estat instal·lat en la venjança que em vol inhabilitar”

“La legislatura s’ha caracteritzat per la repressió incessant de l’Estat i l’impacte de la Covid”, afirma durant el debat de política general, en què avisa que la lluita contra la Covid és la prioritat del govern: “Ees no ens farà desviar d’aquesta dedicació absoluta”

Denuncia “l’asfixia econòmica” que viu Catalunya que “ara més que mai no es pot permetre amb la pandèmia”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha iniciat el seu discurs del debat de política general, el tercer de la legislatura, amb un repàs de l’acció de govern. Una legislatura que ha assegurat ha estat marcada per la “repressió de l’Estat” i, sobretot, per “l’impacte de la pandèmia”. El president també ha fet referència a la seva possible inhabilitació, aquest dijous, al Tribunal Suprem: “Hi ha un Estat instal·lat en la venjança que em vol inhabilitar”. I a “l’asfixia” econòmica de l’estat amb Catalunya que ara “més que mai no es pot permetre amb la pandèmia”.

Torra ha fet un repàs a les accions del govern, des de l’economia al sistema educatiu, social, l’habitatge, el sector cultural i esportiu, entre altres àmbits, i ha aprofitat per demanar consens en la reforma del sistema públic de salut: “Si en algun punt demano consens a aquesta cambra, és per tirar endavant les propostes dels experts per reformar el sistema públic de salut. És una proposta que no podem deixar escapar i els demano la seva col·laboració”.

Torra ha defensat que la lluita contra la Covid és la “primera prioritat del govern” i que “res no ens farà desviar d’aquesta dedicació absoluta”.

També ha alertat que la situació actual de la pandèmia a Catalunya és estable però aquesta situació no és “una bona notícia” perquè cal “baixar” els indicadors. “Com a estat tenim un problema. No podem continuar amb aquestes taxes de risc de rebrot. És impossible pensar que d’aquesta manera ens en sortirem”.

“La legislatura s’ha caracteritzat per la repressió incessant de l’Estat i l’impacte de la Covid”, ha assegurat gairebé al final del seu discurs fent referència a la possible inhabilitació a que s’enfronta aquest mateix dijous al Tribunal Suprem.

La repressió de l’Estat i la inhabilitació

De fet, Torra, ha dedicat pocs minuts de la seva intervenció inicial a parlar de la situació política que se’n deriva de la seva possible inhabilitació al Suprem. De fet, ni ha esmentat les possibles sortides a l’escenari que s’obre dijous amb la vista al Suprem ni ha fet cap referència a les intencions que té. El que sí ha volgut és criticar aquesta causa judicial i deixar clar què hi veu al darrere. “Demà he d’anar a Madrid perquè hi ha un Estat instal·lat en la venjança que em vol inhabilitar per haver defensat la llibertat d’expressió”, ha dit en els últims minuts del discurs per emmarcar la seva crítica.

En aquest sentit, ha explicat que la causa per desobediència que li podria costar el càrrec a mans del Tribunal Suprem respon únicament a “una pancarta que no hi deia que ‘tot anirà bé’, sinó que reivindicava la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats”, i per això hi veu fosques intencions polítiques darrere. “Hi ha un tribunal, amb tot un Estat al darrere, que considera que una pancarta és motiu de pes per fer caure un president de la Generalitat i provocar un període d’inestabilitat a tot un país”, ha reblat.

Torra ha volgut contraposar la feina que assegura que dedica el seu Govern a pal·liar els efectes de la crisi derivada de la covid-19, a l’esforç que denuncia que fa l’Estat per acabar amb ell com a president. “Aquí es veu qui té unes prioritats i qui en té unes altres. Aquests dies veurem qui es preocupa realment per les coses que interessen a la gent i qui posa tota la maquinària d’un Estat al servei de la set de venjança”, ha dit, tot afegint que el seu compromís com a president “és i serà sempre servir el país fins a les últimes conseqüències i fins a l’últim minut de la presidència”.

Per últim, en aquesta breu referència més política al final del seu discurs amb més balanç de legislatura que propostes de futur, Torra ha volgut denunciar que els catalans no tenen “un Estat que rema a favor seu”. En aquest sentit, ha lamentat que la legislatura hagi estat marcada “pel que s’anomenaria cercle perfecte de la repressió”. “La legislatura començava amb el govern de Mariano Rajoy impedint un president. I pot acabar destituint un altre amb el govern del president Sánchez i el vicepresident Iglesias. Aquí estem”, ha conclòs. Torra, però, ha avisat que no volia parlar de “més coses” que la gestió del Govern. Amb tot, no se n’ha pogut estar d’enumerar algunes de les injustícies que considera que pateix Catalunya. “Podria avui parlar de les falses propostes de diàleg. Dels paranys de la repressió. De la persecució que viu una majoria de la població pel sol fet de defensar un projecte polític determinat. De les persones honorables, pacífiques i democràtiques que són encara a la presó, gairebé tres anys després. De les persones que no poden tornar a casa, però que són lliures a la resta d’Europa. Dels judicis i investigacions encara avui obertes per perseguir un projecte polític legítim i democràtic”, ha dit al final del seu discurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia