Política

Torra recomana no viatjar a Madrid

El president admet que “no anem bé” i fa una crida a la responsabilitat per evitar noves restriccions

Un comitè d’experts proposa invertir 5.000 milions en cinc anys a Salut

La velocitat de contagi a Catalunya (Rt) ja ha tornat a arribar a la frontera de l’1, segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, i el risc de rebrot ha pujat sis punts, fins a situar-se en 168,08. Amb aquestes xifres sobre la taula, ahir, el mateix dia que el govern aplicava l’aforament al 70% per a equipaments culturals i cinemes, el president de la Generalitat, Quim Torra, va aprofitar l’acte de balanç de la campanya per prevenir contagis en zones d’oci impulsada amb la Creu Roja per alertar que “no anem bé” i demanar “solidaritat” i que abaixem “el ritme social” per intentar frenar la transmissió del virus. En cas contrari, va assegurar Torra, el govern haurà d’adoptar noves mesures de restricció, entre les quals ja va esmentar el possible tancament dels parcs infantils per evitar aglomeracions, i un major control sobre el sector de la restauració, al qual ja ha convocat a una reunió per exigir la màxima seguretat a locals i terrasses, on la mascareta, va insistir, ha de ser obligatòria excepte en el moment precís de consumir. “Sabem que és en aquests espais de socialització on hi ha el risc i cal reforçar al màxim la seguretat amb totes les mesures disponibles. A les terrasses les mascaretes també són obligatòries”, va destacar el president, que va insistir a demanar “la màxima prudència, perquè estem en una situació molt complicada”. Del que es tracta és de reduir l’activitat social “per mantenir el ritme educatiu i cultural”, va subratllar.

Tot i que Torra va subratllar que “no és cap consol que en altres llocs estiguin pitjor”, també va admetre “preocupació màxima” per la situació que es viu a Madrid i va recomanar no viatjar a aquesta comunitat: “Posem tots els nostres experts a la seva disposició, però demanem també que no permetin sortir de Madrid ni viatjar a Madrid sense tenir les garanties que les persones no tenen cap símptoma.”

En una entrevista a Televisió Espanyola, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va respondre a Torra assegurant que la regió madrilenya “estarà a disposició dels catalans” perquè “Catalunya és Espanya, li agradi o no al president Quim Torra”. Ayuso va afegir que “mai recomanaria” no viatjar a Catalunya tot i les “èpoques difícils” i va reclamar “màxim respecte” entre les autonomies.

D’altra banda, el govern català també ha demanat que tant Adif com Aena estableixin les mesures necessàries perquè tant a Madrid com a Barcelona es pugui controlar la temperatura i que hi hagi gestors Covid per “controlar i gestionar el moviment de les persones”. També demana aquestes mateixes mesures a les estacions de Lleida, Camp de Tarragona, Girona, Figueres, Barcelona-Sants i Madrid-Puerta de Atocha. Ahir a la tarda el conseller Damià Calvet va adreçar una carta en aquest sentit al secretari d’estat d’Infraestructures, Pedro Saura.

Enfortir el sistema

El president es va reunir també amb el comitè d’experts, nomenats per ell mateix, que ha elaborat un informe tècnic amb més de trenta propostes per enfortir el sistema sanitari català. El grup, integrat per 29 persones –15 dones i 14 homes–, es va constituir fa dos mesos juntament amb una comissió interdepartamental que serà l’encarregada de fixar l’agenda per fer realitat les millores.

En la reunió, a porta tancada, van acompanyar el president Torra el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, i la consellera de Salut, Alba Vergés. L’encarregat de presentar el document, però, va ser el seu coordinador, el cap d’epidemiologia de l’hospital Clínic, Antoni Trilla, a qui van acompanyar el gerent de l’hospital Sant Joan de Déu, el doctor Manel del Castillo, i la directora assistencial de l’ICS, Yolanda Lejardi. El govern, que ha estat el que ha encarregat aquest document, no s’ha pronunciat respecte a aquest en espera que la comissió interdepartamental creada paral·lelament faci la seva proposta el 14 d’octubre vinent.

El document inclou més de 30 mesures per enfortir el sistema. No són idees noves, més enllà de quantificar en 5.000 milions en cinc anys l’increment en el finançament que consideren imprescindible “i raonable per estar en un nivell similar al del nostre entorn”, va destacar Del Castillo. Del que es tracta és de modernitzar el sistema, equiparar els sous i les condicions laborals dels professionals a estàndards europeus, integrar els departaments de Salut i Afers Socials i Famílies, promoure la participació ciutadana, avançar i dotar de més recursos la recerca i investigació, amb dotacions equivalents a les que hi ha a Alemanya o als Països Baixos, i apostar per la transformació digital.

El mateix Del Castillo va admetre que no hi ha grans descobertes. “No és diferent d’altres propostes. El que és diferent són les circumstàncies”, va subratllar Del Castillo, que en tot moment va evitar parlar de reforma del sistema. “Es tracta d’enfortir el que ja tenim”, va dir.

Tant ell com Trilla van subratllar la necessitat que el document “serveixi de guió amb independència dels governs” i, per tant, que obtingui el “més ampli consens possible”.

LES FRASES

Vull fer una crida al país. No anem bé. No és cap consol que en altres llocs estiguin pitjor
Hem de poder abaixar el ritme social per poder mantenir el ritme educatiu i cultural
S’ha d’actuar de seguida. Cal la màxima prudència perquè estem en una situació molt complicada
Quim Torra
president de la generalitat de Catalunya
Hem calculat que es necessiten 5.000 milions més en cinc anys per tenir un finançament similar al del nostre entorn
No parlem en cap cas de reformar el sistema de salut. Parlem d’enfortir el que ja tenim
Manel del Castillo
gerent de l’hospital sant joan de déu i membre del grup d’experts
Ens interessa que la proposta serveixi com a guió amb independència dels governs
Antoni Trilla
cap d’epidemiologia de l’hospital clínic i coord. del grup d’experts

Nou-cents quaranta-nou casos nous

Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, ahir es van declarar 949 nous casos confirmats per PCR de Covid-19. Aquesta xifra eleva a 130.605 el nombre total de contagis. El nombre de persones ingressades als hospitals augmenta en 34 i ara són 788, de les quals 134 són a l’UCI, deu més que en l’informe anterior.

Ahir els municipis amb més risc de rebrot eren Manlleu (917,3), Girona (663,3), Sitges (498,4), Vic (494), Balaguer (424,1), Salt (414,3), Salou (398,8), Sant Adrià de Besòs (365), Sant Just Desvern (357,5), Vilassar de Mar (351,7) i Mollerussa (326,1). A Olot, Manlleu, Sitges, Sant Just Desvern, Salou, Palafrugell, Cambrils i Vilassar de Mar la velocitat de contagi, la famosa Rt, ha passat de 2.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia