Política

Iceta: “El govern espanyol no pot deixar de tramitar la petició d’indult, estaria prevaricant”

El líder del PSC defensa que el rei és un símbol i que s’ha de treballar perquè cada vegada “sigui més estimat”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que el govern espanyol no pot deixar de tramitar l’indult per als independentistes presos perquè si no, estaria “prevaricant”. En una entrevista a TVE, ha afegit que la tramitació anunciada no és un escàndol i que sí que ho seria “bloquejar” una tramitació. Iceta també ha assenyalat que això no prefigura que es concedeixi o no l’indult i que simplement s’ha obert un procés. D’altra banda, Iceta ha defensat que el rei és un “símbol” i que s’ha de treballar perquè cada vegada sigui més estimat. Ha suggerit que l’absència de Felip VI en un acte judicial a Barcelona pot estar relacionat amb la proximitat de la sentència contra el president de la Generalitat, Quim Torra.

El líder dels socialistes catalans no veu convenient pronunciar-se sobre si el govern espanyol hauria d’acceptar l’indult per als líders independentistes empresonats i ha assenyalat que és l’executiu qui ho ha de decidir tenint en compte tota la informació recollida. Segons Iceta, “situar-ho en el debat polític desvirtua les coses” i ha afegit que s’ha d’anar en compte de no plantejar-ho com un intercanvi dels pressupostos de l’Estat. “Dir que els indults no es poden tramitar és el que m’escandalitzaria moltíssim”, ha conclòs.

Pel que fa als presos independentistes, en declaracions recollides per l’agència ACN, Iceta ha coincidit amb l’expresident del govern espanyol Felipe González que no ajuda al diàleg que estiguin empresonats. En aquest sentit, ha recordat que porten tres anys a la presó i que perdre la llibertat és “duríssim”. Ha volgut deixar clar que creu que “van fer molt mal” i que han dividit el país però també ha subratllat que “fan falta passes endavant per solucionar un problema”.

Pel que fa a la reforma del delicte de sedició del Codi Penal, Iceta l’ha qualificat “d’imprescindible” per homologar l’estat espanyol amb els països europeus i modificar una regulació “molt antiga”. I, en aquest sentit, ha afirmat que es pot defensar la unitat d’Espanya i la vigència de la Constitució distingint la regulació per als cops d’estat amb la dels casos de “desobediència institucional”.

Preguntat per l’absència de Felip VI a l’acte de lliurament de despatxos judicials a Barcelona, Iceta l’ha relacionat amb la proximitat de la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre la inhabilitació del president Torra. I ha considerat que “el rei és un símbol i que s’ha de treballar perquè cada vegada sigui més estimat i que la seva figura sigui integradora”. “I això porta a aconsellar o desaconsellar determinades presències”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA