Política

Sánchez es compromet a implicar les autonomies en la gestió dels 140.000 milions dels fons europeus

L’Estat organitzarà una Conferència de Presidents amb la presència de la presidenta de la Comissió Europea

El president del govern espanyol ha afirmat aquest dimecres que comptarà amb el criteri de les comunitats autònomes a l’hora de redactar els projectes per rebre els 140.000 milions d’euros dels fons europeus. L’executiu espanyol, ha dit, farà una modificació legal per garantir que es redacten i executen amb rapidesa els projectes que han de fer possible que arribin a l’Estat. Plantejarà totes aquestes qüestions a una nova Conferència de Presidents que tindrà lloc a finals del mes d’octubre o principis de novembre “amb la presència de la presidenta de la Comissió Europea”, Ursula vol der Leyen, i tots els presidents autonòmics “per parlar del fons de recuperació”.

Segons Sánchez, el govern espanyol està fent una tasca interna per “abordar la governança d’aquest nou instrument”. Ha recordat que la voluntat del govern d’Espanya és “cogovernar aquests fons” perquè moltes de les competències on han d’anar estan en mans de les autonomies.

Per això, ha dit, crearà una unitat de seguiment que s’instal·larà a La Moncloa, i una comissió interministerial presidida per ell mateix. També una conferència sectorial amb els responsables autonòmics liderada per la ministra d’Hisenda, i es proposarà que la Comissió Mixta de la UE del Congrés i Senat avaluï la gestió dels fons.

Ha fet aquestes manifestacions en resposta a la pregunta del portaveu del PNB, Aitor Esteban, que li ha recordat que la distribució dels fons “ha de tenir molt present la indústria” i “ha de comptar amb les comunitats autònomes en el disseny i la gestió”.

Esteban ha insistit que cal dur els projectes “on hi hagi el teixit suficient per dur-los a terme”, i ha advertit que cal “articular legalment una nova legislació específica per donar tràmit a tot això”, perquè amb la legislació actual es produirà un “coll d’ampolla”.

Sánchez també ha promès a la portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, que els seus seran uns pressupostos “progressistes”. Per aquest motiu ha demanat als grups que donin suport als comptes. “Vivim unes circumstàncies extraordinàries i espero que hi hagi una majoria parlamentària al Congrés que connecti amb el sentir de la ciutadania”

Aizpurua li ha recordat que uns pressupostos socials i progressistes “no són possibles” amb la dreta, en referència a Cs. “No és qüestió de vetos creuats, sinó de polítiques creuades”. En tot cas li ha expressat la seva “voluntat de dialogar i acordar uns pressupostos bons per a la majoria social”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona