Política

El Govern deixa sense efecte l’impost d’emissions de CO2 del 2019 i aplicarà una tarifa més baixa de la prevista el 2020

L’impost de les estades en establiments turístics d’aquest hivern i estiu es podrà fraccionar o ajornar

El Govern ha modificat l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica i l’impost sobre les estades en establiments turístics.

Pel que fa al primer, es deixa sense efecte l’exercici 2019 que obligava a tributar turismes i furgonetes. Aquest any es meritarà a 31 de desembre del 2020 però amb la tarifa més baixa, “prevista inicialment només pel 2019” fins a 120 g/km en el cas dels turismes i les motocicletes i fins a 160g/km per a les furgonetes. D’aquesta manera, la recaptació serà inferior a la prevista.

D’altra banda, es podrà sol·licitar, excepcionalment, l’ajornament o el fraccionament del pagament de l’impost d’estades turístiques de la temporada d’hivern del 2019 i la d’estiu 2020.

D’acord amb la decisió del Govern, turismes i furgonetes estaran exempts de meritació durant el 2019, és a dir, no hauran de pagar aquest impost. Fonts del Departament d’Economia asseguren que com a conseqüència de la pandèmia no s’ha pogut fer la campanya informativa ni publicar els padrons del tribut, que és el “més massiu” dels que són propis de la Generalitat, que afecta 4,1 milions de vehicles, i 2,1 milions de contribuents.

Pel que fa al 2020, sí que es meritarà però amb una tarifa més baixa. L’executiu ha decidit que el 2020 s’apliqui la tarifa més baixa fins a 120 g/km en el cas dels turismes i les motocicletes i fins a 160g/km per a les furgonetes. D’aquesta manera, la recaptació d’aquest any serà inferior a la prevista, uns 75 milions. En principi, segons el que estipulava la llei, durant el 2020 la tarifa més baixa s’havia d’aplicar fins a 95 g/km en el primer segment i fins a 140/km en el segon. Quan entri en vigor la segmentació definitiva de recaptació, la Generalitat recollirà 155 milions a través del tribut.

Els recursos, que estaran disponibles el 2021, es destinaran a polítiques ambientals, ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

També s’ha modificat el calendari de publicació dels padrons provisionals i definitius d’aquest tribut, amb la informació de l’import que haurà de liquidar cada contribuent, corresponent a l’exercici meritat el 2020. D’acord amb el text aprovat, el padró provisional s’exposarà entre l’1 i el 15 de maig del 2021 i el padró definitiu, entre l’1 i el 15 de setembre del 2021.

El decret llei d’aquest dimarts també ha establert una fórmula per calcular les emissions de CO2 de les motos que, per la seva antiguitat, no disposen de dades oficials i una bonificació del 100% de la quota íntegra per als vehicles considerats “clàssics”, de la mateixa manera que la legislació vigent ja preveu per als vehicles “històrics”. Per poder gaudir d’aquesta bonificació, els propietaris dels vehicles hauran de presentar davant l’ATC un certificat ‘d’idoneïtat’ validat per la Federació Catalana de Vehicles Històrics, que tindrà una validesa de 10 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia