Política

Els demòcrates consoliden un sòlid avantatge sobre un Trump que no defalleix

Les enquestes mantenen la intenció de vot en el 53% per a Biden enfront del 41% per al republicà

El president “ja no és contagiós” i es proclama “immune”

A 22 dies de les eleccions a la presidència dels Estats Units i respecte de l’agost passat, la intenció de vot no ha variat. I, ara per ara, la partida la continua guanyant el Partit Demòcrata amb el tàndem de candidats, Joe Biden i Kamala Harris (vicepresidenta), enfront dels republicans Donald Trump i Mike Pence.

Un sondeig, fet públic ahir, de la cadena ABC News i el diari The Washington Post apunta que el 53% dels votants registrats té intenció de fer-ho pels demòcrates enfront del 41% pels republicans. És a dir, que l’avantatge de Biden és llarg, de 12 punts i és el mateix que en el sondeig dels mateixos mitjans l’agost passat. Una anàlisi basada en diverses tendència dels darrers catorze dies de la cadena britànica BBC ofereix un resultat quasi idèntic: 52% per a Biden i 42% per a Trump.

Ara bé, cal recordar que en les eleccions presidencials nord-americanes guanya la partida no qui treu un major nombre absolut de vots. Ja li va passar, el 2016, a Hillary Clinton, que avantatjava Trump en les enquestes, tot i que no amb tanta amplitud com ara Biden, i, de fet, va aconseguir 3,2 milions de vots més, però no va obtenir la majoria dels electors assignats a cadascun dels estats, que són els que asseguren la presidència després en el col·legi electoral. Calen almenys 270 electors per esdevenir president. De moment i segons els diferents sondejos, els estats que poden inclinar-se a favor d’un o de l’altre aquest cop són clarament favorables a Biden.

L’enquesta també apunta que el 29% dels electors ha pensat en l’economia a l’hora de decidir qui votaria, i en aquest camp Trump avantatja per sols un punt Biden en gestió. Li segueixen la Covid-19 (15) i la criminalitat i seguretat (8%). En gestió de la pandèmia, el 55% confia en Biden i un 38%, en Trump.

L’actual president, però, no dona res per perdut i avui serà en el primer acte fora de la Casa Blanca –a Florida– i després de superar la Covid-19. Així almenys ho ha confirmat, el cap de setmana, el seu metge particular: “El president compleix amb els criteris per a la interrupció segura de l’aïllament. Les mostres PCR d’aquest matí demostren que ja no es considera un risc de transmissió per a d’altres”, va dir. El mateix Trump va assegurar, ahir: “Soc immune i estic en molt bona forma. Em sento fantàstic!”

LA XIFRA

3,2
milions de vots
més va aconseguir, el 2016, Hillary Clinton, que també liderava les enquestes sobre Trump.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral: “Triem entre qui aposta per retallades i els que apostem per invertir”

OLOT

Vergés crida a votar “l’única llista independentista que pot guanyar les eleccions”

GIRONA
estats units

El jutge no accepta anul·lar el judici a Trump pel testimoniatge de l’actriu porno

barcelona
Guerra a Gaza

Reprenen al Caire les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona

La CUP incorpora deu propostes d’entitats sobre mobilitat a la regió de Girona

GIRONA
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona
guerra a Gaza

La presa del pas de Rafah talla l’entrada d’ajuda a la Franja

Barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA