Política

El Suprem ratifica la condemna al PP per la Gürtel però no parla de caixa B

Confirma la sentència de l’Audiència que va impulsar la censura a Rajoy, però veu “excessiva” l’al·lusió a una caixa paral·lela

La dona de Bárcenas, a la presó

El Tribunal Suprem va ratificar ahir la condemna al PP per haver-se lucrat amb la trama Gürtel i va confirmar la sentència de l’Audiencia Nacional del maig del 2018 que va impulsar la moció de censura contra Mariano Rajoy amb la qual Pedro Sánchez va arribar a La Moncloa. A l’hora de confirmar la condemna al partit i les penes de presó, que arriben fins als 51 anys en el cas de Francisco Correa, però, el Suprem –amb el magistrat progressista Juan Ramón Berdugo com a ponent i per unanimitat– es permet una llicència més enllà d’ajustar lleugerament penes i multes: no parla de caixa B i censura com a “excessiva” l’al·lusió a la caixa paral·lela que en el seu dia va fer l’Audiència.

El Suprem considera provat que el PP va obtenir 245.000 euros de fons públics a través dels ajuntaments madrilenys de Pozuelo de Alarcón i Majadahonda i, amb la condemna que ja és ferma, obliga el partit a retornar aquesta quantitat. La trama –es diu Gürtel, cinturó en alemany, perquè un policia que havia estat becat a Alemanya va fer una associació d’idees amb el cognom Correa– es va estendre per tot Madrid entre el 1999 i el 2005 sota els governs autonòmics del PP, però només s’ha jutjat l’anomenada Època I.

En una resolució de 1.843 folis, els magistrats del Suprem confirmen que Correa va crear “un autèntic i eficaç sistema de corrupció” a través de la manipulació de contractes públics i ratifiquen la comissió de delictes de suborn (actiu i passiu), falsedat en document mercantil, malversació de diner públic, prevaricació, associació il·lícita, frau a l’administració pública, blanqueig de capitals, delictes contra la hisenda pública, tràfic d’influències, apropiació indeguda i exaccions il·legals. I fixen una pena de presó idèntica de 51 anys per a Correa com a cap de la trama i de 36 anys per a Pablo Crespo.

Temor per Rosalía

En el cas de l’extresorer del PP Luis Bárcenas, el Suprem li rebaixa la pena de 33 anys i quatre mesos a 29 anys i un mes. La seva dona, Rosalía Iglesias –destinatària també en el seu dia dels SMS de suport de Rajoy–, veu rebaixada la pena dels 15 anys als 12 anys i 11 mesos; però, com que ja és una sentència ferma, ha d’entrar a la presó. Que Rosalía abandoni la situació de llibertat i ingressi en una cel·la sempre ha estat un temor en el PP davant l’eventualitat que Bárcenas es guardés un roc a la faixa que estengui les incriminacions encara més amunt en veure que la seva dona no és cap línia vermella i segueix el seu destí a Soto del Real. Entre els 29 acusats que poden entrar a la presó també hi ha Jesús Sepúlveda, exalcalde de Pozuelo i exmarit d’Ana Mato, condemnat a 14 anys.

Casado ho acata i ataca la moció

El president del PP, Pablo Casado, es veia sorprès ahir per la publicació de la ratificació de la condemna al PP pel cas Gürtel justament quan ataca Pedro Sánchez pel que qualifica de “reforma a la polonesa” del poder judicial per renovar el CGPJ, l’òrgan de govern dels jutges, tot esquivant el PP. Fonts properes a Casado van assegurar que acaten la condemna ja ferma del PP a títol lucratiu però al mateix temps van atacar Sánchez en considerar que la moció de censura guanyada l’1 de juny del 2018 contra Rajoy es va basar en “fonaments no acreditats”. Casado s’aferrava així a l’eliminació de l’al·lusió a una caixa B.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA