Política

Illa posa Catalunya d’exemple per al Madrid d’Ayuso

El ministre de Sanitat felicita la Generalitat per la “determinació i contundència” contra el virus tancant els bars

La presidenta madrilenya diu que se li ha imposat l’alarma “a punta de pistola”

La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, aireja un presumpte greuge amb la regió respecte del cas de Catalunya en la croada contra Pedro Sánchez, però la Generalitat ha decidit el tancament dels bars i dels restaurants amb una incidència de 263 casos per 100.000 habitants, un llindar que a Madrid es va superar el ja llunyà 19 d’agost sense que s’encengués cap alarma a la Real Casa de Correos de la Puerta del Sol. Quan el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va comparèixer al Congrés ahir per exposar l’estat d’alarma a Madrid, les seves primeres paraules van ser per posar Catalunya com a exemple del que hauria d’haver fet la Comunitat de Madrid. “Hi ha comunitats que estan prenent decisions ràpides i anticipant-se per prevenir increments més grans. La comunitat de Catalunya va anunciar mesures més restrictives per quinze dies, com ara tancar bars i restaurants, amb l’objectiu de reduir al màxim la interacció social per evitar mesures encara més estrictes en el futur. Determinació i contundència. I jo ho vull agrair”, va dir Illa.

En un debat enfangat en clau madrilenya en què els independentistes d’ERC, JxCat i la CUP no van ni voler prendre la paraula, Illa va suportar una allau d’atacs del PP i Vox per la intervenció a Madrid, en un debat que va flirtejar sovint amb la grolleria. “La situació és preocupant, inestable i fràgil”, advertia Illa. La portaveu del PP, Cuca Gamarra, triada per Pablo Casado com a relleu de Cayetana Álvarez de Toledo a priori per suavitzar el discurs i llimar les estridències, ja ha titllat Sánchez de “dictador” i ahir –en absència del president, de viatge a Brussel·les– va concentrar les diatribes en el titular de Sanitat. “Radicalisme, el que pateix el PP i Madrid”, va dir. I quan Illa li va etzibar que li semblava sentir la veu i el to de Casado, Gamarra va esclatar: “A mi cap home em diu ni m’escriu el que he de dir.”

El to guerracivilista del debat va arribar al clímax amb la intervenció de Juan Luis Steegman (Vox). “Típic dels comunistes, falten els gossos, falten els murs”, va relatar sobre l’estat d’alarma a Madrid. I va negar al PSOE el pedigrí antifranquista: “Vostès durant el franquisme es van agafar vacances.” Steegman, que és doctor i que al currículum oficial apareix com una eminència en l’estudi de la leucèmia, va instar Illa a dimitir i marxar a Taiwan o a Corea del Sud abans de trobar-li un nou destí més a prop: “Vagi-se’n a la bella Barcelona amb un petate i endugui’s amb vostè el senyor del globus aerostàtic!”, va dir el portaveu ultradretà al ministre tot al·ludint al doctor Fernando Simón per la seva participació en l’espai televisiu Planeta Calleja. I es va permetre qualificar la marxa del 8 de març com a “infectòdrom feminista”. No va ser tan dur com el PP i Vox el to emprat per Ciutadans, que conviu amb la incomoditat de ser soci de coalició d’Ayuso en el desgavell madrileny i té el vicepresident Ignacio Aguado oferint laments i disculpes a Twitter pels xocs que no pot evitar. Des de l’Assemblea de Madrid, Ayuso va arribar a dir que el tancament de Madrid se li va imposar “a punta de pistola”. “L’única opció que em donava el govern era tancar jo Madrid o que la tanquessin ells, i tot a punta de pistola”, va dir.

Illa prenia nota del to guerracivilista i va revifar les paraules de Miguel de Unamuno el 1936 al paranimf de la Universitat de Salamanca davant Millán Astray: “Senyors del PP, no guanyaran ni convenceran. Aquesta vegada, no. Són a la foto de Colom antisanitària dels negacionistes.” I a l’ultradretà Steegman li va fer un avís: “La diferència entre el que vostè i jo representem és que vostè vol que me’n vagi molt lluny, i jo vull un país on fins i tot vostè hi tingui un lloc.”

LES FRASES D’ILLA

Catalunya redueix al màxim la interacció per evitar mesures més estrictes en el futur. Determinació i contundència. I jo ho vull agrair
Senyors del PP, no guanyaran ni convenceran. Aquesta vegada, no. Són a la foto de Colom antisanitària dels negacionistes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia