Política

La instal·lació de les llambordes Stolpersteine s’estén arreu de Catalunya

Sabadell lidera el rànquing de peces instal·lades en record de les víctimes del nazisme

Barcelona s’estrena amb la de Companys

Avui se’n posen 14 a Súria

Francisco Cazorla, Manel Cazorla, Juan Navarro, Antonio Martínez, Antonio Yélamos... Són algunes de les catorze víctimes del nazisme que el Memorial Democràtic va homenatjar ahir amb la col·locació d’una llamborda Stolpersteine a Súria. Amb aquestes peces ja són 257 les que es poden trobar en gairebé una quarantena de municipis d’arreu de Catalunya. Només aquest mes se n’han plantat trenta-tres.

Es tracta d’una placa artística de 10 per 10 cm² que es col·loca a la vorera, davant de l’últim domicili que va tenir el represaliat en llibertat. Són obra de l’artista alemany Gunter Demnig i estan fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades personals de deportats als camps nazis, tant assassinats com supervivents, incloent-hi exiliats. També volen recuperar la memòria d’aquelles persones que, davant del destí que els esperava, van decidir suïcidar-se. Stolpersteine significa pedra que fa ensopegar. Es considera el memorial més gran del món, amb presència en una vintena de països i 75.000 exemplars.

La primera

L’origen de les Stolpersteine és la placa que Demnig va instal·lar el 1992 davant de l’ajuntament de Colònia, on Heinrich Himmler va ordenar l’inici de les deportacions. El 1995 es van col·locar les primeres 250.

A Catalunya –i al conjunt de l’Estat espanyol– no van arribar fins al 2015, a Navàs (Bages). Actualment, Sabadell encapçala el rànquing del nombre de llambordes instal·lades al Principat, amb 61, seguida de Manresa (24), Girona (16), Mataró (15) i, des d’ahir, Súria (14). La ciutat de Barcelona es va estrenar dijous amb la col·locació a la plaça de Sant Jaume d’una peça dedicada al president de la Generalitat Lluís Companys, coincidint amb el 80è aniversari del seu afusellament. El gener del 2018 se’n va col·locar una davant de la casa de Neus Català, l’única a la demarcació de Tarragona.

El Memorial Democràtic ha coordinat la instal·lació de totes les llambordes, a excepció de les set peces de Gironella, i cinc de les sis col·locades a Navàs. En aquests dos casos, la instal·lació va ser a iniciativa dels ajuntaments. El mateix Gunter Demnig va venir a Catalunya l’any passat per presenciar la instal·lació de la seva obra en diverses localitats.

Moltes escoles treballen la memòria del nazisme a les aules a partir de les plaques Stolpersteine col·locades als municipis. De moment, la majoria es concentren a les comarques barcelonines i a la demarcació de Lleida.

LA XIFRA

257
llambordes
Stolpersteine hi ha instal·lades al conjunt de Catalunya en una quarantena de municipis.

LA DATA

16.12.1992
La primera Stolpersteine
es va col·locar davant de l’ajuntament de Colònia, des d’on es van estendre al món.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona